Німецькому розвіднику і його посібнику, які продали росії секретні розвіддані про Україну, загрожує довічне ув'язнення - Reuters

Полковника Бундесверу, який очолював відділ безпеки Федеральної розвідувальної служби Німеччини, разом із спільником судять у Берліні за держзраду та розголошенні держтаємниць російським спецслужбам. Про це повідомила агенція Reuters 13 грудня. 

"Росія заплатила колишньому солдату, який працював на зовнішню розвідку Німеччини (BND), щонайменше 450 тисяч євро в обмін на інформацію про зброю, якою Захід озброює Україну, повідомили в середу в суді. Прокурори звинуватили Карстена Лінке та його спільника, німецького торговця діамантами російського походження Артура Еллера, у державній зраді у справі, яка проливає світло на вразливість Німеччини перед російським шпигунством", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року стало шоком для німецької системи безпеки, яка втратила пильність після того, як Німеччина встановила вигідні відносини з торгівлі енергоносіями зі своїм гігантським східним сусідом.

"Федеральна розвідувальна служба, яка чотири роки тому переїхала до нової будівлі вартістю 1,5 мільярда євро, найбільшої подібної штаб-квартири у світі, була настільки заскочена зненацька, що її голова Бруно Каль перебував у Києві того ранку, коли путін 22 лютого розпочав повітряне, морське і наземне вторгнення в країну", - підкреслюється  в повідомленні.

Зрештою, за словами прокурорів, один з офіцерів розвідки Каля, керівник підрозділу радіотехнічної розвідки, виношував план продажу секретів розвідувальній службі ФСБ росії, колишньому відомству самого путіна.

"Стоячи перед двома обвинуваченими, які сиділи в скляних клітках в іншому кінці судової зали, головний прокурор заявив, що Лінке погодився допомогти багатому російському бізнесмену, знайомому Еллера, отримати посвідку на проживання в Німеччині, а також погодився надавати інформацію для ФСБ", - пише Reuters.

Зазначається, що обвинувачуваним загрожує довічне ув'язнення.

Раніше розвідка Швейцарії заявила, що російські дипломати продовжують займатися шпигунством у країні.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті