Німеччина терміново передасть Україні 10 тисяч артилерійських боєприпасів - генерал Бундесверу

Уже найближчими днями Німеччина передасть Україні 10 тисяч артилерійських боєприпасів із арсеналів Бундесверу. Про це повідомив глава ситуаційного центру України при міністерстві оборони Німеччини, генерал Крістіан Фройдінґ(Christian Freuding) в ексклюзивному інтерв'ю DW у середу, 27 березня.

У Берліні, за його словами, вирішено здійснювати постачання боєприпасів Україні у три етапи, і нинішня поставка буде виконана в рамках першого з них.

На другому етапі, у середньостроковій перспективі, Німеччина вирішила підтримати чеську ініціативу та взяти на себе витрати на закупівлю 180 тисяч снарядів, які будуть передані Києву у другій половині поточного року.

На довгострокову перспективу, на додаток до плану Чехії, Німеччина уклала двосторонню угоду про постачання Україні ще 100 тисяч снарядів приблизно з четвертого кварталу. З якою саме країною укладено угоду, Фройдінґ поки відмовився відповідати.

У відповідь на те, чого найбільше потребує Україна зараз для успішного відбиття російської агресії, він назвав "артилерійські снаряди, боєприпаси та ракети для сучасних систем ППО, а також броньовані бойові машини".

В інтерв'ю DW генерал Фройдінґ розповів також про навчання у Німеччині українських військових. Торік навчання на німецьких полігонах пройшли 10 тисяч військовослужбовців ЗСУ, у перші місяці 2024 року - ще від трьох до чотирьох тисяч. Цьогоріч міноборони ФРН готове надати таку можливість ще більшій кількості військових з України.

Головно, розповів генерал, проводиться навчання з поводження з тією бойовою технікою, яку Німеччина постачає Україні. Таке навчання включає як тактику застосування тих чи інших систем озброєнь, так і їх технічне обслуговування і ремонт. Водночас навчання в Німеччині проходять і українські військовослужбовці різних спеціальностей, як-от санітари чи снайпери. Навчають у Німеччині також управлінню військами - від рот до бригад - та штабами.

При цьому, наголосив Фройдінґ, українські військовослужбовці є "хорошими учнями". Так, навесні 2022 року, коли вони вперше прибули до Німеччини освоювати самохідні гаубиці PzH 2000, німецькі інструктори розраховували на навчання протягом кількох місяців, але насправді його термін виявився набагато коротшим.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті