Німеччина розслідує "український слід" диверсій на "Північних потоках". Україна заявляє про "абсолютну непричетність"

Німецькі ЗМІ стверджують, що слідство встановило судно, яке використовувалося для диверсій на газопроводах "Північний потік" та "Північний потік – 2". Про це пише "Deutsche Welle" 7 березня.

"Німецькі слідчі встановили судно, яке використовувалося для диверсії на "Північних потоках", повідомляють у вівторок, 7 березня, німецькі телекомпанії ARD, SWR та тижневик Die Zeit, – сказано у повідомленні. – Як випливає з публікації Die Zeit під заголовком "Сліди ведуть в Україну", яхту орендувала якась компанія з Польщі, що належить двом українцям".

Уточнюється, що судно вийшло до місця скоєння актів диверсії 6 вересня 2022 р. зі східнонімецького порту Росток. Там само на нього було завантажено необхідний для проведення операції вантаж, заздалегідь доставлений у порт вантажівкою.

"Під час розслідування з'ясувалося, що наступного дня яхта знаходилася в німецькій комуні Вік-на-Дарсі, а потім – біля датського острова Крістіансе на північний схід від Борнхольма", – пише видання.

Зазначається, що судно було повернуто власнику у неприбраному стані – на столі у каюті яхти слідчі виявили сліди вибухівки.

Диверсійна група, за даними ЗМІ, складалася з шести осіб: капітана, двох водолазів, двох помічників та лікаря. Для оренди човна та переміщень Європою використовували підроблені паспорти.

"Хто є замовником диверсії, зараз неясно. Отримати коментарі від уряду України німецьким журналістам поки не вдалося, – сказано у повідомленні. – Від коментарів відмовився також генеральний прокурор ФРН".

Наголошується, що представник німецького уряду лише вказав на те, що Федеральна прокуратура Німеччини, а також влада Швеції та Данії продовжують розслідування: всього "кілька днів тому", за його словами, Швеція, Данія та Німеччина "поінформували Раду Безпеки ООН про те, що розслідування триває і поки немає жодних результатів".

Як повідомляє "Голос Америки", Україна відкинула припущення про причетність до минулорічних вибухів на "Північному потоці", відреагувавши на повідомлення New York Times про те, що відповідальність за них несе "проукраїнська група".

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Джон Кірбі заявив у вівторок, що розслідування диверсій на «Північному потоці», яке ведуть європейські союзники США, продовжується.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив того ж дня, що Київ «абсолютно непричетний» до торішніх атак на трубопроводи «Північний потік» і не має інформації про те, що сталося.

Раніше повідомлялося, що РФ законсервує "Північний потік" із надією, що Захід ще повернеться до російського газу.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті