Німеччина проситиме партнерів в ЄС збільшити військову допомогу Україні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц ініціює обговорення з партнерами в ЄС збільшення військової допомоги Україні, повідомляє Politico з посиланням на німецького посадовця.

Очільник німецького уряду планує скористатися нагодою 1 лютого, коли лідери держав Союзу зберуться в Брюсселі, щоб обговорити виділення Україні €50 млрд фінансової допомоги протягом 2024-2027 років. Рішення про це лідери планували прийняти на саміті ЄС 14-15 грудня минулого року, але його заблокувала Угорщина.

Йтиметься про індивідуальну військову допомогу від країн ЄС, зазначає видання.

У понеділок Шольц сказав, що “постачання зброї Україні, які наразі запланували більшість держав-членів ЄС, звичайно, надто малі. …Тож я закликаю наших союзників у Європейському Союзі також посилити свої зусилля у допомозі Україні. …Нам потрібні більші внески”.

За інформацією Politico, Шольц попросив скласти до 1 лютого список всієї військової допомоги, яку країни ЄС планують надати Україні цього року. Обговорення цього списку, йдеться далі у повідомленні Politico, імовірно, підсилить тиск на країни, які досі надали порівняно мало допомоги. За даними моніторингу Kiel Institute, це Франція, Італія і Іспанія, чиї пожертви оцінюють у €0,54, €0,69 і €0,34 мільярда відповідно.

Німеччина є на сьогодні другою після США доноркою військової допомоги Україні (€17,1 млрд), за нею йдуть Великобританія (€6,6 млрд) і держави північної і східної Європи.

Тривогу союзників викликає блокування нового пакету військової допомоги США Україні сенаторами-республіканцями. Умовою розблокування вони поставили підсилення заходів безпеки на кордоні США з Мексикою, через який проходить чи не найбільший в світі потік мігрантів.

Останній узгоджений пакет військової допомоги США передали Україні наприкінці грудня. Українські військові, між тим, вже констатують критичний брак боєприпасів. Росія, тим часом, почала застосовувати тактику масованого бомбардування українських міст, для якої вона, зокрема, віднедавна закуповує балістичні ракети в Північної Кореї і веде переговори про аналонічні закупівлі з Іраном.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті