Ніколи більше голод не повинен стати зброєю проти свободи людей - Зеленський

Президент України Володимир Зеленський  заявив, що ніколи більше голод не повинен стати зброєю проти свободи людей. Про це вын заявив на міжнародному саміті ініціативи Grain from Ukraine, що відбувся 25 листопада в Києві. 

Відкриваючи саміт, Зеленський зазначив, що сьогодні вночі, напередодні Дня пам'яті жертв голодоморів, росія випустила по території України понад 70 ударних БПЛА "Шахед".

"Саме сьогодні, перед цим Днем пам’яті, такий терористичний удар означає, що Путін пишається, що наслідує найбільших убивць ХХ століття. Якби він міг влаштувати Україні ще один голодомор, він би це зробив", - сказав президент.

На переконання Зеленського, росія й далі намагатиметься використовувати дефіцит продовольства й перетворювати голод на зброю. Він нагадав, що у перший же день повномасштабної війни російський флот заблокував українські морські порти та продовольчий експорт з України, який має критичне значення для світу.

"Десятки країн і сотні мільйонів людей на величезному просторі від Західної Африки до Східної Азії залежать від того, чи стабільний ринок продовольства", - нагадав президент.

Водночас він наголосив, що сьогоднішній саміт - це ще один доказ того, що Україна не втратить своєї сили, свободи та зможе захистити глобальне розуміння того, що терор має програвати.

"Я пишаюся всіма українцями й українками, які змогли повернути безпеку в Чорне море, щоб українські порти знову працювали заради глобальної продовольчої безпеки та заради нашого експорту. Я вдячний усім лідерам і країнам, які тут присутні і які допомагають нам по всьому світу протистояти російському терору й захищати життя", - сказав він.

За його словами, українська гуманітарна ініціатива Grain from Ukraine, яка об'єднала вже майже 40 країн і міжнародних організацій, допомагає тим державам, які найбільше потерпають від дефіциту продовольства.

"Ми допомагаємо попри постійний російський терор, постійне російське намагання зірвати наш продовольчий експорт. Ефіопія, Сомалі, Ємен, Кенія… Вони вже отримали понад 170 тисяч тонн продовольства завдяки нашій спільній гуманітарній ініціативі. Це порятунок для мільйонів життів", - наголосив Зеленський.

Президент акцентував, що український народ, який свого часу пережив страшний штучний, організований ворогом голод, особливо сприймає загрозу голоду для будь-якого іншого народу.

"Ніколи більше голод не повинен стати зброєю проти свободи людей. І кожен, хто намагається саме так використовувати голод, кожен, чий терор служить хаосу на продовольчому ринку, повинен відповідати за це перед усім світом. Росія повинна відповідати. Я впевнений, що так і буде", - резюмував він.

Як повідомлялося, Україна отримає 50 млн євро від Єврокомісії на відновлення пошкоджених портів. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті