Не менше 2,5 тис українських ув'язнених були вивезені окупантами в РФ - Лубінець

Не менше 2,5 тисячі українців, які перебували у місцях несвободи і які залишилися на окупованих територіях, були вивезені на територію РФ. Про це під час конференції «Стан додержання прав людини в місцях несвободи під час дії правового режиму воєнного стану» поінформував український омбудсман Дмитро Лубінець, - повідомляє Укрінформ.

«Ми не можемо чітко сказати, скільки українців на даний час перебуває на території РФ, бо сама росія жодних офіційних цифр нам не дає. Але за нашими даними, точно не менше 2,5 тисячі громадян України, які перебували у місцях несвободи і які залишилися на тимчасово окупованій території України, вивезли на територію РФ», - сказав Лубінець.

За його словами, ці особи разом з деякими іншими українцями нині знаходяться на території росії, і Офіс Омбудсмана фіксує факти, що з боку росіян проводиться процес намагання мобілізувати їх у незаконні військові угруповання, зокрема, у ПВК «Вагнер».

Зі свого боку представник Офісу Президента України Михайло Подоляк поінформував щодо можливого залучення цих осіб до війни проти України, що це можливо.

«Ми розуміємо, що на тимчасово захоплених територіях така ситуація відбувається. І далі ці люди – вимушено чи не вимушено – можуть воювати проти нас, і потім вони (можуть – ред.) підпасти під дію, у тому числі, і Кримінального кодексу України, а саме - частини 2 статті 111. І, імовірно, таким їхнім діям за наявності відповідних обставин може бути у подальшому дана кримінально-правова оцінка», - заявив представник ОПУ.

За словами Подоляка, інше питання, яке виникає у контексті захоплення цих людей і установ виконання покарань, полягає в тому, що вони перебувають під контролем іншої держави та її збройних формувань, але, тим не менше, юридично вони продовжують відбувати покарання. Тобто, виникає питання щодо врегулювання їхнього статусу у подальшому, зазначив він.

«Ми, звичайно, сподіваємося цих людей повернути до України. Але питання полягає у тому, що вже понад рік триває повномасштабна війна, і вони весь цей час, з моменту захоплення (територій відбувають покарання – ред.), бо дія вироку, звичайно ж, не зупинена», - уточнив Подоляк.

Як повідомлялося, 25 лютого до суду передали справу начальника колонії, який перед визволенням Херсона випустив вʼязнів.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті