Призначення Герасимова означає, що путін не буде міняти "колоду карт" - ВВС

Міністр оборони росії Сергій Шойгу призначив командувачем Об'єднаного угрупування військ в Україні начальника генштабу російської армії Валерія Герасимова, якого прихильники війни часто називали винним у провалах на фронті. Це означає, що глава РФ путін зробив ставку на старі кадри, - пише "ВВС.News.Україна".

Раніше, з жовтня 2022 року, цю посаду обіймав Сергій Суровікін - він тепер став заступником Герасимова. Ще два нових заступники командувача - головнокомандувач Сухопутних військ Олег Салюков та заступник начальника генштабу Олексій Кім.

"Підвищення рівня керівництва спецоперацією пов'язане з розширенням масштабу завдань, необхідністю організації більш тісної взаємодії видів і родів військ", - повідомили в міноборони РФ.

Видання нагадало, що відступи з Харківщини та Херсона спровокували шквал критики військового керівництва операції. Одним із тих, кого російські прихильники війни проти України називали відповідальним за ці провали, був Валерій Герасимов.

Наприкінці минулого року аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зазначали, що Кремль утримувався від того, щоб показувати Герасимова публіці майже десять місяців, а тепер, коли незабаром піде вже другий рік війни, ймовірно, намагається знову ввести його (в публічний простір. - Ред.) як чергову постать, відповідальну за цю війну, йшлося у зведенні ISW.

Напередодні стало відомо про ще одну перестановку у командуванні російських військ в Україні. Генерал-полковник Олександр Лапін, якого також різко критикували за військові помилки, одержав посаду начальника головного штабу сухопутних військ, стверджують ЗМІ. Саме на Лапіна Кадиров, Пригожин та деякі провоєнні блогери покладали відповідальність за невдачі російської армії на фронті, зокрема - за відступ з Лиману на Донеччині.

На думку російського політолога, колишнього спічрайтера путіна Аббаса Галлямова, це призначення свідчить, що "путін демонстративно проігнорував думку несистемних гравців на кшталт Пригожина з Кадировим і зайняв бік офіціозу".
Російська політологиня Катерина Шульман, яка засудила вторгнення росії в Україну, вважає, що здійснені путіним перестановки свідчать про апаратну перемогу міністра оборони Сергія Шойгу.

Водночас підвищення Герасимова відбулося на тлі жорсткої публічної критики на його адресу з боку засновника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина та його бійців, які публічно ображали Герасимова у відеозаписах і звинувачували його в нестачі боєприпасів. Пригожин раніше, принаймні публічно, неодноразово вихваляв Суровікіна.

"Найважливіше інше. Можна не сумніватися, що рішення про нове призначення приймав саме Путін, а не формальний начальник Герасимова, який не має військової освіти та досвіду, міністр оборони Шойгу", - пише видання.

Це означає, що попри низку важких поразок російської армії в Харківській, Донецькій та Херсонській областях Герасимова, а потім і Суровікіна багато прихильників війни звинувачували ледь не в зраді, путін все одно зробив ставку на старі, як він вважає, перевірені кадри.

"Після призначення Герасимова можна зробити два припущення. Пригожину, попри всі зусилля, не вдалося довести унікальну ефективність його ПВК "Вагнера" та здобути перемогу в підкилимних апаратних іграх. З іншого боку, у путіна є лише одна колода карт, і міняти її він не має наміру", - підсумувало видання.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті