Наміри Зеленського прирівняти корупцію до державної зради отримали критику в Європарламенті

У Європарламенті розкритикували ініціативу президента України Володимира Зеленського щодо прирівнювання корупції під час війни до державної зради, що призведе до передачі частини корупційних справ від НАБУ до СБУ, - інформує Цензор.НЕТ.

Зокрема, обговорення ініціатив Зеленського відбулося на спільному засіданні комітетів Європарламенту із закордонних справ та бюджету щодо пропозиції Європейської Комісії стосовно програми підтримки України у 50 мільярдів євро на цілі відновлення, відбудови та модернізації у 2024-2027 роках,

Доповідач з питань України у Європейському Парламенті Міхаель Ґалер завив про недоцільність перекладати боротьбу з корупцією на СБУ шляхом перейменування корупції на державну зраду.

"Боротьба з корупцією у всіх сферах, де залучені великі суми державних та приватних грошей, була важливою до війни, є навіть важливішою під час війни і залишатиметься викликом після неї, коли багато грошей будуть спрямовані на відбудову та передвступний порядок денний. Тому, є спільний інтерес і українського уряду, і парламенту, і антикорупційних інституцій та громадянського суспільства, а також міжнародних донорів запровадити запобіжники для належного використання фінансових ресурсів.

Я вважаю недоцільним під час війни перекладати відповідальність за боротьбу з корупцією з діючих інституцій, таких як НАБУ та САП, на СБУ шляхом перейменування корупції на державну зраду. З іншого боку, добре, що складність проблеми корупції під час війни визнається на рівні з державною зрадою, але долати цей виклик мають діючі вповноважені інституції. Маємо уникати враження, що метою такої ініціативи є надання владі можливості контролювати корупційні справи та визначати їх долю, особливо, коли йдеться про справи проти високопосадовців", - зазначив Ґалер.

Віце-голова делегації Європарламенту в Парламентському комітеті асоціації Україна-ЄС Віола фон Крамон також розкритикувала ідею Зеленського.

"Я стурбована останньою ініціативою президента Зеленського щодо боротьби з корупцією. Я розглядаю її як спробу позбавитись політичних опонентів. Вона не спрямована на посилення існуючих антикорупційних інституцій як НАБУ та САП, а на надання значних повноважень СБУ. Ми маємо уважно стежити за розвитком подій", - наголосила євродепутат.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський запропонує законодавцям прирівняти корупцію до держзради на період воєнного стану в Україні.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті