ПВК "Вагнер" фінансує війну в Україні за рахунок видобутку золота в Африці – Politico

Найманці так званої "ПВК "Вагнер" розширюють видобуток корисних копалин в Африці, щоб фінансувати війну в Україні. Про це 19 січня повідомляє видання Politico із посиланням на західного чиновника та внутрішні документи США.

"За останній рік "вагнерівці" значно розширили діяльність у Центральноафриканській республіці, а їхній прибуток від видобутку корисних копалин може зрости майже до 1 мільярда доларів", - повідомили журналісти.

У розмові з виданням західний чиновник припустив, що росіяни використовуватимуть ці гроші на закупівлю зброї та вербування нових бойовиків. Причому нові дані про проєкти "вагнерівців" у ЦАР показують, що ті стають дедалі прибутковішими та можуть бути джерелом фінансування вже повномасштабної війни РФ проти України.

Так, згідно з телеграмою, яку отримало видання, російські найманці перетворили кустарну золоту копальню Ндассима біля міста Бамбарі в центрі ЦАР на масштабний комплекс, який охоплює вісім виробничих зон. Найбільша з них має глибину понад 60 метрів. За оцінкою США, "вагнерівці" готують копальню до довгострокової експлуатації.

При цьому влада ЦАР забороняє миротворцям ООН запускати безпілотники в районі копальні, а кілька з них обстріляли військові республіки. На думку американських чиновників, це вказує на те, що "Вагнер" отримує політичний контроль у країні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент Гани звинуватив уряд Буркіна-Фасо у співпраці з "Групою Вагнера".

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті