Нагородження "20 днів у Маріуполі" вирізали з міжнародної телеверсії "Оскара"

У скороченій міжнародній телеверсії 96-ї Церемонії вручення нагород премії "Оскар" організатори вирізали номінацію "Найкращий повнометражний документальний фільм", у якій перемогу здобула документальна стрічка "20 днів у Маріуполі" українського режисера Мстислава Чернова. Про це повідомляє "Суспільне", яке є ексклюзивним транслятором церемонії в Україні.

"Сьогодні, 11 березня, о  20:30 на телеканалі Суспільне Культура, який вже вдруге цьогоріч є ексклюзивним транслятором Церемонії вручення "Оскар"® в Україні, був запланований показ міжнародної скороченої версії, однак після отримання матеріалів для трансляції від організаторів команда виявила, що нагородження українських документалістів відсутнє", - йдеться у повідомленні..

Команда "Суспільного" висловила своє обурення організаторам цьогорічної премії The Walt Disney Company Limited та, замість скороченої версії, для українських глядачів покаже повну версію, що була в прямому ефірі телеканалу Суспільне Культура в ніч з 10 на 11 березня. 

"Наша команда була шокована та глибоко розчарована, коли не побачила у монтажі міжнародної версії номінацію “Найкращий повнометражний документальний фільм”, де справедливу нагороду здобула стрічка “20 днів у Маріуполі”. Потужна промова Мстислава Чернова підкреслила єдність між Україною й світом — тим прикріше бачити виключення цього повного правди й сили епізоду з версії, розповсюдженої для світових ліцензіатів премії “Оскар”. Нагадаємо, що минулого року для цієї ж номінації, в якій перемогу здобула документальна стрічка про Навального, знайшлося місце у скороченій версії, як і для політичної промови його дружини Юлії Навальної, що приймала цю на позір аполітичну нагороду. Сподіваємось, що організатори премії дослухаються до нашого протесту", — зазначив виконавчий продюсер телеканалу Суспільне Культура Лук’ян Галкін.

Нагадаємо, "20 днів у Маріуполі" — це перший фільм в історії України, що отримав Оскар. Стрічка розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року.

Над фільмом працювали режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення росією Маріуполя — за це усі троє отримали Пулітцерівську премію.

Також у 2024 році їх нагородили Шевченківською премією за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя, зокрема за фільм "20 днів у Маріуполі".

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті