На врученні Нобелівської премії вирішили обійтися без послів РФ, Білорусі та Ірану

Нобелівський фонд (Nobelstiftelsen) вирішив відкликати запрошення на церемонію вручення Нобелівської премії в Стокгольмі послам РФ, Білорусі та Ірану. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"...Ми вважаємо важливим і правильним максимально поширювати цінності та ідеї, за які виступає Нобелівська премія, - наприклад, торік, коли премію миру присудили борцям за права людини з Росії та Білорусі, а також українцям, які займаються документуванням російських воєнних злочинів...", - йдеться в тексті заяви комітету. .

"Ми визнаємо гостру реакцію у Швеції, яка повністю затьмарила це повідомлення. Тому правління Нобелівського фонду вирішило повторити минулорічний виняток зі звичайної практики - не запрошувати послів Росії, Білорусі та Ірану на церемонію вручення Нобелівської премії в Стокгольмі. Як і раніше, всі посли будуть запрошені на церемонію в Осло", - наголошують у фонді.

Раніше Нобелівський фонд на своєму сайті оголосив про намір запросити дипломатів усіх держав, акредитованих у Швеції, на бенкет з нагоди вручення Нобелівських премій цього року в Стокгольмі. В українському МЗС засудили рішення Нобелівського фонду запросити російських і білоруських послів на церемонію з нагоди вручення Нобелівських премій попри розв'язану проти України війну.

Нагадаємо, Нобелівську премію миру 2022 року присудили українській правозахисній організації "Центр громадянських свобод", російській правозахисній організації "Меморіал" і правозахиснику з Білорусі Алесю Беляцькому.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті