На органи влади та об’єкти інфраструктури України здіснено майже 3,5 тисячі кібератак

З початку повномасштабного вторгнення кіберфахівці СБУ нейтралізували майже 3,5 тисячі кібератак на електронні системи центральних органів влади та об’єктів критичної інфраструктури України. Про це повідомляється в Телеграм-каналі відомства 3 жовтня.

"З них 1650 кіберзагроз виявлено в режимі "реального часу" за допомогою Системи управління подіями інформаційної безпеки, що створена на базі СБУ", – сказано в повідомленні.

Уточнюється, що переважна більшість російських атак мали на меті або знищити цифрові сервіси, або дестабілізувати роботу стратегічно важливих підприємств енергетичної та транспортної галузей.

Підкреслюється, що до організації і проведення таких диверсій причетні російські спецслужби та підконтрольні їм хакерські угруповання.

Зазначається, що в Полтавській області Служба безпеки знешкодила групу хакерів, яка діяла в інтересах РФ.

"Зловмисники планували здійснити серію потужних кібератак на електронні системи владних інституцій та об’єкти енергетики", – сказано в повідомленні.

Уточнюється, що до складу злочинного угруповання входило четверо хакерів, які спеціалізувалися на проведенні DDos-атак на цифрові інформаційні ресурси. За це вони одержали гроші через заборонені платіжні системи РФ.

"Проте кіберпідрозділи СБУ викрили цей задум на етапі підготовки, ідентифікували російських організаторів і затримали безпосередніх "виконавців", – пише СБУ.

Повідомляється, що ще одне хакерське угруповання нейтралізовано у Львові.

"За вказівкою окупантів хакери масово зламували активні облікові записи інтернет-користувачів з України та Євросоюзу, – сказано в повідомленні. – Таким чином вони отримували доступ до персональних даних громадян".

Уточнюється, що агресор використовував зламані акаунти для поширення дезінформації щодо суспільно-політичної ситуації в Україні та ЄС нібито від імені пересічних людей.

Зазначається, що наразі організатору прокремлівської групи хакерів повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

"За всіма викритими фактами підривної діяльності проти України тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх винних осіб", – підкреслює СБУ.

Раніше повідомлялось, що СБУ нейтралізувала хакерське угруповання, яке "зламало" майже 30 млн акаунтів громадян України та ЄС.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті