На Хмельницькій АЕС почалося будівництво двох енергоблоків за американською технологією Westinghouse

Енергоатом України розпочав проєкт зі зведення на Хмельницькій АЕС двох енергоблоків - ХАЕС-5 та ХАЕС-6 - за американською технологією АР1000 Westinghouse. Про це Енергоатом повідомив у Телеграм.

У присутності міністра енергетики України Германа Галущенка, Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Бріджит Брінк, голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна та виконавчого директора Westinghouse Electric Company Патріка Фрагмана було закладено перший куб бетону блока №5 Хмельницької АЕС.

П’ятий блок на Хмельницькій атомній електростанції стане першим в Україні, зведеним за американською технологією АР1000.

"Особлива риса американської технології АР1000 – можливість маневрування блоків. Сьогодні ворог б’є і знищує саме балансуючі потужності української енергетики, тому побудова блоків з можливістю маневрування дуже важлива для нас. І це наша відповідь терористам, вони ніколи не позбавлять нас світла, а нові технології дадуть нам змогу вистояти. Це великий геополітичний проєкт спільного інтересу України і США. Технології, які ми будемо разом будувати і розвивати, витіснять росіян з європейського ринку атомної енергетики", – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко. 

Посол США в Україні Бріджит Брінк зазначила, що на тлі постійних обстрілів критичної інфраструктури Україна потребує більше енергетичних потужностей, і основний фокус зосереджений на атомній енергетиці, оскільки вона генерує понад 50% електроенергії в країні.

"Особливо гостро це питання постає на тлі незаконного захоплення Запорізької АЕС загарбниками, і тому зараз Україна потребує додаткових енергоблоків. Я вітаю намагання і бажання уряду України, а також Міністерства енергетики й Енергоатома в напрямі розбудови саме атомної енергетики. Ці блоки на Хмельницькій АЕС будуть першими з дев’яти, які планується побудувати в Україні спільно з Westinghouse за технологією АР1000", – сказала Бріджит Брінк.

Очільник Енергоатома Петро Котін відзначив епохальність цієї події для розвитку вітчизняної атомної енергетики та післявоєнної відбудови України. 

За словами Котіна, "завдяки будівництву ХАЕС-5, ХАЕС-6, після запуску в експлуатацію двох нових блоків №3 та 4 тут, на ХАЕС, потужність цієї станції перевищить потужність Запорізької АЕС, і саме тут, на цьому майданчику, буде найбільша АЕС у Європі".

Президент та виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман підкреслив, що наразі всі українські енергоблоки позбулися залежності від РФ і можуть працювати на американському паливі.

Як повідомлялося, путін погрожує перезапустити Запорізьку АЕС.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті