На Хмельницькій АЕС почалося будівництво двох енергоблоків за американською технологією Westinghouse

Енергоатом України розпочав проєкт зі зведення на Хмельницькій АЕС двох енергоблоків - ХАЕС-5 та ХАЕС-6 - за американською технологією АР1000 Westinghouse. Про це Енергоатом повідомив у Телеграм.

У присутності міністра енергетики України Германа Галущенка, Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Бріджит Брінк, голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна та виконавчого директора Westinghouse Electric Company Патріка Фрагмана було закладено перший куб бетону блока №5 Хмельницької АЕС.

П’ятий блок на Хмельницькій атомній електростанції стане першим в Україні, зведеним за американською технологією АР1000.

"Особлива риса американської технології АР1000 – можливість маневрування блоків. Сьогодні ворог б’є і знищує саме балансуючі потужності української енергетики, тому побудова блоків з можливістю маневрування дуже важлива для нас. І це наша відповідь терористам, вони ніколи не позбавлять нас світла, а нові технології дадуть нам змогу вистояти. Це великий геополітичний проєкт спільного інтересу України і США. Технології, які ми будемо разом будувати і розвивати, витіснять росіян з європейського ринку атомної енергетики", – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко. 

Посол США в Україні Бріджит Брінк зазначила, що на тлі постійних обстрілів критичної інфраструктури Україна потребує більше енергетичних потужностей, і основний фокус зосереджений на атомній енергетиці, оскільки вона генерує понад 50% електроенергії в країні.

"Особливо гостро це питання постає на тлі незаконного захоплення Запорізької АЕС загарбниками, і тому зараз Україна потребує додаткових енергоблоків. Я вітаю намагання і бажання уряду України, а також Міністерства енергетики й Енергоатома в напрямі розбудови саме атомної енергетики. Ці блоки на Хмельницькій АЕС будуть першими з дев’яти, які планується побудувати в Україні спільно з Westinghouse за технологією АР1000", – сказала Бріджит Брінк.

Очільник Енергоатома Петро Котін відзначив епохальність цієї події для розвитку вітчизняної атомної енергетики та післявоєнної відбудови України. 

За словами Котіна, "завдяки будівництву ХАЕС-5, ХАЕС-6, після запуску в експлуатацію двох нових блоків №3 та 4 тут, на ХАЕС, потужність цієї станції перевищить потужність Запорізької АЕС, і саме тут, на цьому майданчику, буде найбільша АЕС у Європі".

Президент та виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман підкреслив, що наразі всі українські енергоблоки позбулися залежності від РФ і можуть працювати на американському паливі.

Як повідомлялося, путін погрожує перезапустити Запорізьку АЕС.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті