На Донеччині цьогоріч нейтралізовано 11 російських кібератак на держустанови та військові об’єкти

На Донеччині цьогоріч українські кіберфахівці нейтралізували 11 російських кібератак на держустанови та військові об’єкти. Про це сказала на брифінгу керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, - повідомляє "Укрінформ".

«Протягом 2023 року наші кіберфахівці нейтралізували 11 кібератак, а також ліквідували їх наслідки на державні установи, об’єкти критичної інфраструктури і так само військові об’єкти», - сказала Прищепа, говорячи про Донеччину.

Вона також нагадала, що на території Донецької області протягом повномасштабного вторгнення росії в Україну СБУ заблокувала діяльність однієї ботоферми, яка працювала в Покровську і в Києві.

Прищепа пояснила, що департамент кібербезпеки СБУ володіє інформацією, що росія створює національну систему кібернападу, впроваджуючи відповідні предмети в освітні програми навчальних закладів, щоб залучати до хакерської діяльності навіть студентів.

«І це звичайно проводиться під контролем російських спецслужб. Тобто тепер мова йде не тільки про кадрових спецслужбівців, а й про те, що в освітніх закладах вже викладають предмет «кібератака на цивільну інфраструктуру». Росіяни хочуть наростити масштаби атак і кількість людей, які можуть це професійно робити. І, до речі, навчають, як атакувати не лише українські системи, а і системи країн-партнерів», - зазначила працівниця СБУ.

За її словами, вже тисячі російських хакерів і кіберзлочинців, наняті росією, працюють проти України та фінансуються спецслужбами РФ.

«Їхні мотивації – це не хакер за ради грошей, а знищення української держави», - підкреслила Прищепа.

У повідомленні нагадується, що кіберфахівці Служби безпеки України від початку року нейтралізували майже 4000 кібератак, здійснених російськими хакерами на електронні системи центральних органів влади та критичної інфраструктури.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті