На Донеччині СБУ з початку року виявила 13 ворожих інформаторів

У Донецькій області в початку 2024 року вже виявлено 13 інформаторів, які працювали на ворога. Про це повідомила керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, - повідомляє Укрінформ.

«У 2022 році у нас було по інформаторам 69 підозр і 34 вироки, а в 2023 році вже виявлено 74 інформатори і було 40 вироків. Тільки за січень і не повний ще лютий 2024 року ми виявили вже 13 осіб. Тобто, на жаль, тенденція така, що кількість їх збільшується», - сказала Прищепа.

За її словами, працівники СБУ, звичайно, вже навчилися швидко ідентифікувати інформаторів, виявляти та швидко документувати.

«Але якщо це не стосується нашої роботи, то мені дуже важко говорити, чому кількість інформаторів збільшується, адже люди бачать, що коїться на прифронтових територіях Донецької області, скільки туди прилітає ворожих ракет, артилерії… І люди продовжують, на жаль, співпрацювати з окупантами», - зауважила працівниця СБУ.

Окрім того, СБУ на Донеччині викрила посадовців-колаборантів, які співпрацюють з агресором на тимчасово захоплених територіях регіону.

«Служба безпеки продовжує викривати посадовців-колаборантів, які співпрацюють з агресором у тимчасово захоплених регіонах України. Зокрема, слідчі повідомили про підозру колаборантам, які свідомо пішли на співпрацю з представниками країни-агресора та погодились обійняти посади в окупаційних органах росіян на Донеччині», - сказала Прищепа.

Вона уточнила, що жителіЗачатівки, Андріївки та Гранітного щиро підтримували ідею існування «ДНР» та зміну державного кордону України. За це вони були призначені на посади «голів сільських адміністрацій ДНР».

Від імені жителів сільських громад вони намагаються встановлювати окупаційні порядки та дотримуватись законів загарбників, здійснюють організаційно-розпорядчі та господарські функції, розпоряджаються місцевими бюджетами та агітують населення своїх селищ до співпраці з РФ. Також ці зрадники співпрацюють з прокремлівськими ЗМІ та поширюють фейки щодо Збройних сил України.

«Співробітники Служби безпеки зібрали беззаперечні докази добровільної співпраці зловмисників з ворогом. Слідчі повідомили йому про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Фігурантів оголошено в розшук», - констатувала представниця СБУ.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті