На Дніпропетровщині активісти допомогли зекономити 10 млн та присікли закупівлі для переселенців за завищеною ціною

У Дніпропетровській області за допомогою активістів з групи "Прозорість та підзвітність" вдалося зекономити для місцевого бюджету 10 мільйонів гривень та скасувати закупівлі продуктів для переселенців за завищеними цінами. Про це повідомив перший заступник очільника Дніпропетровської ОВА Володимир Орлов.

Як повідомляється, у полі зору групи "Прозорість та підзвітність" опинились лютневі тендери. На засідання спільної з Дніпропетровською ОВА робочої групи було винесено декілька раніше проаналізованих закупівель, і до усіх виникли питання.

"Війна триває. Кошти маємо спрямовувати на нагальні потреби, а не витрачати марно. Тому група "Прозорість та підзвітність" продовжує працювати. Її діяльність превентивна. Контролювати, аби публічні закупівлі відбувалися чесно й були доцільними», – наголосив Володимир Орлов. 

Він додав, що з початку 2024 року разом із активістами групи "Прозорість та підзвітність"  було проведено декілька засідань. 

Як повідомляється, цього разу "відзначилися" тендери Дніпровської та Кам’янської міських рад.

Остання збирається витратити 10 млн грн на прибирання снігу та зимове утримання доріг. І це навесні, коли сезон холодів закінчується. Торги рекомендували скасувати.

Було приділено увагу й до закупівлі продуктових наборів довготривалого зберігання, які призначені для переселенців, що мешкають у Дніпрі. 

За думкою активістів, недоцільної складової у цьому випадку немає, але натомість є завищена ціна, оскільки на ринку ті самі позиції є дешевші, і можна заощадити мільйони гривень.

"Така ж ситуація із закупівлею послуги з охорони парків та скверів. Понад 13,4 млн грн. Тут ще й сумнівні переможці. Підприємства, у штаті яких по одній людині. Важко уявити, яким чином вони зможуть виконувати умови замовника", – зазначив перший заступник очільника Дніпропетровської ОВА. 

Як зазначають у Дніпропетровській ОВА, запрошені на зустріч замовники робіт отримали рекомендації від активістів групи "Прозорість та підзвітність". 

"Десь скорегували вимоги, у деяких випадках провели новий аукціон, ретельно перевірили підрядників", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у Дніпрі завдяки активістам зекономили понад 44 млн грн при перегляді тендеру на благоустрій міста. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті