"Детектор медіа" та ІМІ заявили про тиск з боку анонімних ТГ-каналів

"Детектор медіа" та Інститут масової інформації заявляють про тиск і перешкоджання журналістській діяльності у зв’язку з організованою кампанією фейків і чорнухи, яку розгорнула проти двох організацій група анонімних телеграм-каналів. Про це повідомляє "ДМ" 28 листопада.

"Кампанія очорнення "ДМ" та ІМІ розпочалася з допису одного з фігурантів викривального дослідження Інституту масової інформації — анонімного телеграм-каналу "Батальйон “Монако" (більше як 1 млн підписників) і розійшлася іншими анонімними телеграм-каналами, серед яких "Доброго вечора, ми з України" (більш ніж 0,5 млн), "Джокер" (160 тис.), а також її активно поширювала "Труха" (понад 2,5 млн підписників) і її регіональна мережа телеграм-каналів", - зазначається у повідомленні.

"ДМ" додали, що указані тг-канали поширюють фейк про те, що начебто "ДМ" "платить рублями" російським сервісам і "спонсорує війну".

"При цьому чомусь використовують скриншот дослідження ІМІ про фейки та маніпуляції анонімних телеграм-каналів і помийок, що заробляють джинсою, рекламою азартних ігор і маніпулюють чутливими темами, як-от загрозою російських обстрілів", - зазначається у повідомленні

В свою чергу "ДМ" зазначило, що у дослідженнях ІМІ використав безкоштовний варіант сервісу TGStat, створеного росіянами, — як допоміжний, а не основний інструмент для аналізу. 

"Цей сервіс дає дослідникам змогу отримати доступ до статистики найбільшої вибірки каналів месенджера Telegram, теж створеного росіянином Павлом Дуровим. ІМІ при цьому використовує власні автоматизовані методи, збирає та систематизує дані телеграм-каналів за допомогою програмування. Безкоштовні дані сервісу TGStat використовувалися лише для визначення рейтингу телеграм-каналів в українському сегменті, що дає змогу краще проаналізувати російську дезінформацію, яка поширюється в Україні здебільшого через них", - зазначили у "ДМ".

Наразі "ДМ" та ІМІ готують заяву до правоохоронних органів у зв’язку з тиском і перешкоджанням професійній журналістській діяльності.

"Ми звертаємося до Президента як до гаранта дотримання конституційних прав і свобод за ч. 1 ст. 102 Конституції України із закликом взяти на контроль справу розслідування тиску та залякування на адресу незалежних медіа, зареєстрованих згідно із законом", - підсумували у "ДМ".

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті