На деокупованих територіях Харківщини правоохоронці виявили 28 катівень

На деокупованих територіях Харківської області правоохоронці виявили 28 катівень, це найбільша кількість по всій Україні на поточний момент. Про це повідомив начальник слідчого управління ГУНП у Харківській області Сергій Болвінов 17 січня.

"Слідчі Нацполіції розслідують 10 кримінальних проваджень по катівнях на Харківщині, в рамках яких йде робота з 227 потерпілими", - йдеться у повідомленні.

Серед найбільших — справа про катівню в м. Куп’янськ. Тут військові російської армії, незаконних збройних формувань «лнр/днр» та колаборантів більше пів року незаконно утримували та катували місцевих мешканців в приміщенні ізолятору тимчасового тримання Куп’янського відділу поліції. В рамках об‘єднаного провадження розслідується 73 злочини за ч. 1, 2 ст. 438 КК України — жорстоке поводження з цивільним населенням, в тому числі — поєднане з умисним вбивством.

Офіційно потерпілими від рук окупантів в Куп’янській катівні визнано 67 людей, однак поліцейським відомо про тортури більш ніж 150 потерпілих віком від 16 до 65 років. Саме таку кількість людей тримали в ізоляторі тимчасового тримання Куп’янського відділу поліції при його максимальній місткості в 45 осіб. Слідчим також відомо, що деяких з них утримували понад 100 днів.Потерпілі — звичайні українці віком від 16 до 65 років. Серед них були школярі, пенсіонери, вчителі, директори місцевих підприємств та фермери.

За їх свідченнями, окупанти били їх руками й ногами, гумовими палицями та трубами, електричним струмом і електрошокером. Палили на тілі пластмасу, загинали руки та суглоби в кайданках, примушували працювати, чинили психологічний тиск. В результаті двоє з бранців померло, четверо вважаються зниклими безвісти, ще четверо досі перебувають в полоні. Більшість отримали важкі психологічні травми. З ними працюють слідчі спеціалізованого відділу розслідування воєнних злочинів.

«Наразі в рамках провадження по Куп‘янській катівні проведено сотні слідчих дій і наявних доказів вже достатньо для кваліфікації дій окупантів як таких, що вчинені у складі організованої групи. Завдання, яке стоїть перед нами, — скерувати до суду не один епізод катування, а встановити та ідентифікувати всіх російських військових, «лнр/днрівців» та зрадників-колаборантів, причетних до катування українців в Куп‘янську. Ми працюємо над встановленням осіб кожного ката. Через те, що вони постійно приховували свої обличчя, розслідувати цю справу важко. Але ми маємо багато свідчень потерпілих, список особового складу російських поліцейських, їх рапорти та журнали утримання і вже найближчим часом оголосимо їм серію підозр»,— говорить начальник слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті