Музей Борисполя назвав провокацією відео «екскурсії», на якому школярам нібито розповідали про те, що в 1941 році місто було окуповане радянськими військами

Відео, на якому нібито співробітник Бориспільського державного історичного музею розповідає школярам, що 1941 року місто було окуповане радянськими військами, є провокацією проти України. Про це йдеться у відповіді адміністрації музею на інформаційний запит «ОстроВа». 

Раніше інформаційні ресурси країни-окупанта масово поширили відео фрагмента якоїсь екскурсії для школярів, на якому «екскурсовод» повідомляє, що в роки Другої світової війни Бориспіль перебував у центрі бойових дій: у 1941 році його окупувала... радянська армія, а 1943 року його визволили сили Українського опору. Це відео супроводжувалося глумливим коментарем, суть якого зводилася до того, що в Україні грубо фальсифікується історія.

Насправді, як підтвердили співробітники музею, сфальсифікований був фрагмент «екскурсії».  Наводимо відповідь бориспільських істориків і краєзнавців повністю.   

У відповідь на Ваш запит зазначаємо таке:

По-перше, на відео дійсно присутній фрагмент нашої експозиції, однак не періоду Другої світової війни, а періоду 50-60-х років ХХ ст.

По-друге, голос за кадром не належить нікому з наших працівників.

По-третє, в екскурсіях і публікаціях співробітники музею дотримуються сучасного наративу Другої світової війни про спільну відповідальність двох тоталітарних режимів за її розв'язання, про двохрічну окупацію міста гітлерівцями під час німецько-радянської війни.

З огляду на те, що показаний лише цей фрагмент "екскурсії", без людей у кадрі, вважаємо це відео спланованою провокацію проти нашого закладу і України

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті