Міжнародний трибунал щодо росії може бути створений до літа – Нуланд

Міжнародний трибунал, чи інший механізм, в рамках якого росію можна буде притягнути до відповідальності за злочини проти людяності та воєнні злочини в Україні, може бути готовий до літа, сказала висока представниця Державного департаменту Вікторія Нуланд, - пише "Голос Америки".

Нині США та члени «Групи семи» «наполегливо працюють» над створенням такого механізму, сказала заступниця державного секретаря з політичних справ Вікторія Нуланд, виступаючи на слуханнях у Комітеті з питань міжнародних відносин Сенату США у четвер, 26 січня.

«Ми наполегливо працюємо над цим з нашими партнерами з G7 та з Україною, ми працюємо над різноманітними моделями. Я хотіла би, щоб ми дійшли висновку до річниці (вторгнення, – ред) – приблизно в лютому, але це може зайняти ще кілька місяців. Але до літа я б хотіла, щоб цей механізм з’явився», – сказала Нуланд, відповідаючи на запитання сенатора-демократа зі штату Меріленд Бена Кардіна.

У своєму питанні сенатор Кардін наголосив, що напередодні Дня пам’яті жертв Голокосту, що відзначається 27 січня, він вважає дуже важливим для міжнародної спільноти знати, що відбудеться притягнення до відповідальності, що буде міжнародний механізм, «наприклад, як Нюрнберзький процес після Другої світової війни».

Вікторія Нуланд відповіла, що така робота ведеться – і зі створення правових механізмів, і зі збору доказів.

Як зауважила Нуланд, коли вона у вересні була у Києві з державним секретарем США, вони зустрілися в Ірпені з неурядовими організаціями, які «збирають докази та документують їх» для передачі в суди. Частина з цих організацій працює за підтримки організації з міжнародної допомоги США, USAID, наголосила Нуланд.

Як повідомлялося, Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) "рішуче підтримує створення спеціального трибуналу, юрисдикція якого буде відноситися до злочинної агресії РФ проти України, започаткованої 20 лютого 2014 року". 

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті