Міжнародний суд у Гаазі почав розгляд по суті позову України проти росії

У Міжнародному суді ООН у Гаазі у вівторок, 6 червня, відбулися перші слухання, присвячені розгляду по суті позову України проти росії. Про це повідомляє DW.

Зазначається, що суд було подано у зв'язку з імовірним порушенням російською стороною двох міжнародних конвенцій - про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію будь-яких форм расової дискримінації.

Кульмінацією шестирічної роботи назвав засідання в Гаазі посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич після закінчення першого дня слухань. Це - перший процес України проти росії, який у міжнародній судовій інстанції дійшов до стадії розгляду по суті, зазначив він.

6 червня свої аргументи п'ятнадцяти суддям у Гаазі представляла українська сторона. У першій частині засідання адвокати розглядали дії проросійських сепаратистів на Донбасі, що призвели до загибелі й поранень мирних громадян, зокрема аварію "Боїнга" "Малайзійських авіаліній", обстріл житлових районів Краматорська та Маріуполя, пасажирського автобуса поблизу Волновахи, вибухи на мітингу і в нічному клубі в Харкові.

Українська сторона наполягає на тому, що всі ці трагічні події сталися, оскільки росія свідомо постачала сепаратистам озброєння, продовжуючи поставки після кожного подібного епізоду, відмовлялася співпрацювати з Києвом у питаннях прикордонного контролю нелегальних поставок озброєнь, розслідування фінансування сепаратистських збройних формувань і судового переслідування відповідальних осіб.

Представлені РФ у письмовому вигляді контраргументи адвокати назвали "несумісними з реальністю і не підкріпленими доказами".

"Росія не вжила практичних заходів для запобігання терактам", - заявила адвокат Кловіс Тревіно.

Друга частина слухань була в основному присвячена звинуваченням на адресу росії в ухваленні систематичних заходів щодо расової дискримінації в анексованому Криму стосовно кримських татар та етнічних українців, включно з викраденнями, зникненням, убивствами, позасудовими обшуками та затриманнями, обмеженням викладання української та кримськотатарської мов.

"Цей шаблон дій не тільки призвів до дискримінації як до слідства, а й ставив її собі за мету", - заявила адвокатка Аманда Тунінетті.

Вказується, що представник російської делегації на процесі відмовився від спілкування з журналісткою DW.

Слухання сторін по суті справи триватимуть 8, 12 і 14 червня, а наступним етапом буде винесення вердикту. Очікується, що на ухвалення рішення суду ООН знадобиться щонайменше кілька місяців. Рішення Міжнародного суду ООН є обов'язковим до виконання для обох сторін.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті