Міжнародний суд ООН поновлює слухання за позовом України проти РФ у справі геноциду

Міжнародний суд ООН у Гаазі в понеділок поновлює слухання у позові України проти Росії щодо конвенції про геноцид. З 18 по 27 вересня пройдуть публічні слухання попередніх заперечень, висунутих Росією, - повідомляє Укрінформ.

Слухання проходитимуть у два раунди: Росія матиме слово 18 та 25 вересня, а Україна виступатиме 19 та 27 вересня.

Спір стосується тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

У позові до Міжнародного суду ООН Україна вимагає притягнути РФ до відповідальності за спотворення поняття «геноцид».

Цей позов Україна подала 26 лютого 2022 року, через два дні після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Кремль звинуватив Київ у геноциді, який Україна нібито чинила на Донбасі, починаючи з 2014 року. Тож РФ використала це як підставу для введення військ і вчинення вже повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.

Сторони представлять свої позиції, включаючи держави, які виступили з ініціативою вступити у цю справу.

До справи долучилися зі своїми інтервенціями 32 держави. Вони також візьмуть участь у судовому засіданні. 5 червня 2023 року Міжнародний суд ООН прийняв Наказ про те, що інтервенції 32 держав є прийнятними.

Це безпрецедентна кількість країн в історії: 34 члени ООН із 193, тобто майже 20 відсотків беруть участь у процесі.

Суд проведе слухання по юрисдикції, і якщо суд визнає, що має юрисдикцію і що позов є повністю або частково прийнятним, то наступним етапом буде розгляд справи по суті.

Як повідомлялось, Україна подала до секретаріату Міжнародного суду ООН в Гаазі заяву про порушення справи проти Росії щодо «спору… щодо тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього». З жовтня 2022 року РФ висунула попередні заперечення щодо юрисдикції Суду та прийнятності заяви України.

Статті

Донецьк
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті