Міжнародний кримінальний суд планує відкрити дві справи щодо воєнних злочинів росії в Україні - NYT

Міжнародний кримінальний суд має намір відкрити дві справи щодо воєнних злочинів, пов'язаних з російським вторгненням в Україну. Суд буде добиватися видачі ордерів на арешт кількох осіб. Про це повідомляє The York Times, - пише РБК-Україна.

Ці кримінальні справи є першими міжнародними обвинуваченнями, висунутими від початку повномасштабного вторгнення РФ, і порушені після кількох місяців роботи спеціальних слідчих груп. У них стверджується, що росія викрадала українських дітей і підлітків й відправляла їх у російські табори перевиховання, а також що Кремль навмисно завдавав ударів по об'єктах цивільної інфраструктури.

Головний прокурор Карім Хан має спочатку представити свої обвинувачення групі суддів із досудового провадження, які вирішать, чи дотримано правових норм для видачі ордера на арешт, чи слідчим потрібні додаткові докази.

Поки незрозуміло, кому суд планує пред'явити обвинувачення у кожній справі.

Деякі дипломати та експерти заявили про можливість пред'явлення обвинувачень російському диктатору путіну, оскільки суд не визнає імунітет глави держави у справах, пов'язаних із воєнними злочинами, злочинами проти людяності або геноцидом.

Проте ймовірність судового розгляду залишається невеликою, кажуть експерти, оскільки суд не може розглядати справи заочно, а росія навряд чи видасть своїх чиновників.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті