Мін'юстиції ПАР направило формальний запит на видачу ордера на арешт путіна

Міністерство юстиції ПАР минулого понеділка направило директору державної прокуратури формальний запит на видачу ордера на арешт президента РФ путіна, якого Міжнародний кримінальний суд у Гаазі підозрює у скоєнні воєнних злочинів в Україні. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Раніше цього тижня стало відомо про те, що путін не приїде в серпні до ПАР на саміт організації БРІКС.

Про запит на видачу ордера на арешт стало відомо в п'ятницю на засіданні суду в Преторії. Опозиційний Демократичний альянс подав до суду, щоб зобов'язати владу виконати свої зобов'язання перед МКС і видати ордер на арешт путіна. Ще два місяці тому департамент міжнародних відносин ПАР передав до Мін'юсту країни ордер МКС на арешт путіна, якого звинувачують у причетності до незаконної депортації українських дітей до Росії. Однак жодних дій Мін'юст тоді не вжив - влада країни продовжувала переговори про можливу участь путіна в саміті БРІКС, який відбудеться в серпні в Йоганнесбурзі. Демократичний альянс зажадав від влади видати національний ордер на арешт путіна в разі його появи на території ПАР.

Під час судового засідання стало відомо, що влада, по суті, погодилася з виконанням цієї вимоги і визнала, що затрималася з виконанням своїх зобов'язань.

Під час суду також стало відомо, що президент ПАР Сиріл Рамапоса 19 червня попросив путіна не приїжджати на саміт БРІКС, на що Путін відповів, що він "подумає".

Влада ПАР прямо не заявляла, що путіна після приїзду буде заарештовано, але давала зрозуміти, що має зобов'язання перед МКС. У Москві заявили, що путін візьме участь у саміті через відеозв'язок, а російську делегацію в ПАР очолить глава МЗС Сергій Лавров.

Раніше Рамапоса стверджував, що російська влада попередила його, що можливий арешт Путіна буде розцінений як оголошення війни. У Кремлі це заперечували.

Статті

Донецьк
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті