Мережа ботів Кремля розсилає статті про те, що в теракті в Москві "ІДІЛ" не винна: "Це все колективний Захід, США і Україна"

Кремлівська мережа поширення фейків розпочала розсилку псевдо-журналістських статей про те, хто стоїть за терактом у "Крокус Сіті Холі", - повідомляє The Insider.

"У цих матеріалах читачеві повідомляють, що винні США, Україна, секретне британське розвідувальне управління Мі-6 і загалом колективний Захід. А інформація Штатів про відповідальність ІДІЛ - фейк. Це встановив проект "Блокувальник Ботів/antibot4navalny" (дані є в розпорядженні The Insider)", - пише видання.

Російські фейки поширюються англійською, німецькою, арабською, іспанською, італійською, польською, французькою, німецькою, арабською, італійською, польською, французькою мовами та івритом. Як зазначає проєкт, низку мов ця мережа використовує вперше - очевидно, поширення кремлівської пропаганди дедалі сильніше розширюють на західну аудиторію.

Як і раніше, використовується той самий шаблон "боти двох рівнів": одні розміщують у себе контент, інші масово ретвітують у Twitter (X) у коментарях до чужих публікацій із абсолютно сторонньою тематикою. Наприклад під постом про футбольний матч. І точно так само застосовується система проміжних редиректів, які обмежені за геолокацією користувача.

За даними Meta, за спам-атакою стоять IT-компанії "Національні технології" та "Агентство соціального проектування" (АСП), які перебувають під європейськими санкціями. Кінцевим власником ТОВ "Національні технології" є "Ростех". Також боти просували сайт EuroBRICS, який має доведені зв'язки з центром спеціальної служби (в/ч 54777) ГРУ. Раніше Євросоюз запровадив пакет санкцій проти учасників кампанії з маніпулювання цифровою інформацією, до цього пакету ввійшли вищеназвані "Національні технології", АСП, а також кілька офіцерів тієї самої в/ч 54777 ГРУ.

Як приклад The Insider наводить один із матеріалів, у якому "автор" публікує умовиводи про те, що "за терактом стоїть США і Україна, оскільки "терористи поводилися як навчені солдати і використовували військову тактику, властиву найманцям", а після стрілянини попрямували в бік України (цю інформацію раніше озвучили силовики)".

Також сайти мережі розміщували матеріали про те, що Захід навмисно поширює "фейкові новини" про те, що за атакою стоїть ІДІЛ:

"Найдивовижніше - це реакція Заходу на те, що відбувається. Не висловлюючи співчуття, британська влада майже відразу після теракту заявила, що Україна не причетна до різанини в Крокусі. Київ, у свою чергу, почав активно поширювати інформацію про причетність бойовиків ІДІЛ до вибухів і розстрілу мирних жителів, не надавши жодних доказів. The New York Times опублікувала фейкову заяву терористів "Ісламської держави", в якій вони стверджували, що є організаторами теракту, але використовували шаблон, який "Ісламська держава" не використовувала вже кілька років".

The Insider також зазначає, що тієї самої ночі (з 23 на 24 березня), коли різними мовами просувався наратив про винний у теракті Захід, мережа ботів також поширювала на українську аудиторію матеріали з черговою агітацією до вуличних акцій - у публікаціях людей закликають вимагати від української влади ротації/демобілізації в ЗСУ. Людям навіюють через соцмережі, що їм слід виходити з акціями на вулиці. Приклад такого поста від сторінки-одноденки:

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті