Медіарух заявляє про медійну атаку на "Детектор медіа" та закликає встановити причетних

Українські журналісти та медійні організації, учасники "Медіарух", заявили про медійну атаку на "Детектор медіа" та закликали правоохоронні органи встановити причетних. Про це йдеться у заяві спільноти.

"Медійна атака на наших колег почалася кілька днів тому в формі звинувачень у нібито оплаті російському суб’єкту за послуги з дослідження телеграм-каналів. Насправді сервіс для дослідження телеграм-каналів TgStat.com має безплатну версію, яка була використана Інститутом масової інформації для дослідження російської дезінформації та фейків в телеграм-каналах. Жодні проплати суб’єктам рф не здійснювалися. Згодом це дослідження ІМІ було передруковане "Детектором медіа" у розділі "Дайджест", - йдеться в заяві.

Зазначається, що широко розгорнуту дискредитаційну кампанію із залученням багатьох телеграм-каналів — серед яких "Батальйон "Монако", "Доброго вечора, ми з України", "Джокер", "Труха" і її регіональна мережа телеграм-каналів — Медіарух розглядає як помсту за критику "Детектором медіа" та ІМІ анонімних телеграм-каналів із сумнівним контентом.

"Безпідставні звинувачення української громадської організації та онлайн-видання в співпраці з агресором не лише зачіпають їхню репутацію, а й можуть поставити під загрозу фізичну безпеку журналістів "Детектора медіа" та ІМІ, на яких, фактично, нацьковують свою аудиторію анонімні телеграм-канали", - заявляють медійники.

Наприклад, канал "Батальйон "Монако" опублікував "опитування", в якому пропонує аудиторії обрати спосіб розправи з "ДМ" та ІМІ, а деякі анонімні коментатори пропонують ліквідувати ці організації, спалити їхні офіси тощо. Водночас частина коментаторів стає на бік організацій та звинувачує телеграм-канал в наклепі.

"Медіарух закликає правоохоронні органи зважити на серйозність ситуації та відреагувати на неї. Зокрема встановити осіб, які стоять за поширенням вказаної дезінформації у вказаних телеграм-каналах та притягнути їх до відповідальності за втручання в діяльність журналістів "Детектора медіа" та ІМІ. В публічному просторі вже фігурувала інформація про осіб, що представляють ці телеграм канали, зокрема канал "Труха", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, що раніше в бік керівниці "Детектора медіа" Наталі Лигачової також вже лунали погрози з боку Володимира Петрова, який зазначав, що хоче її "покарати".

Довідково: Медіарух – спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Медіарух було започатковано 5 лютого 2019 року.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті