Мародерство росії в Україні порушує одразу 3 статті міжнародного права – ISPR

Мародерські дії росії в Україні порушують одразу три статті Женевської конвенції. Про це у звіті повідомляють американські чиновники та аналітики з ISPR.

"Окрім інших задокументованих звірств, вчинених росією, пограбування України явно порушує міжнародне право. Стаття 33 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняє мародерство. Стаття 53 забороняє знищення приватної власності, крім випадків, коли це абсолютно необхідно у зв'язку з військовими". У статті 55 проголошується, що окупаційні сили "не можуть реквізувати продовольство... крім як для використання окупаційними силами та адміністративним персоналом, і лише якщо враховано потреби цивільного населення", - повідомляється у звіті.

Окремо зазначається, що окупаційні сили мають також забезпечити "виплату справедливої ​​вартості будь-яких реквізованих товарів". Це також викладено у статті 55.

У першому звіті група повідомляє, що їм вдалося зібрати близько 50 випадків пограбування українського зерна та металу. Але при цьому аналітики зазначають, що йдеться лише про інциденти, за якими вдалося знайти докази – зараз неможливо встановити, скільки росія награбувала в України.

Однак її можна змусити заплатити за ці злочини, зокрема шляхом виплати репарацій.

"У наступних звітах ISRP запропонує рекомендації щодо компенсації росією завданих збитків. Наприклад, на цей час заморожено російські активи на суму близько 300 мільярдів доларів. І чиновники в Європі та США рекомендували конфіскувати ці активи, щоб компенсувати втрати у війні", - наголосили в ISPR.

Нагадаємо, що кілька днів тому стало відомо, скільки тонн зерна та металу росіяни вже вкрали в Україні.

Статті

Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Всі статті