Маріупольський режисер Анатолій Левченко представить прем’єру у Кропивницькому

Маріупольський режисер Анатолій Левченко представить прем’єру в обласному академічному театрі ляльок міста Кропивницький. Про це повідомляє  Укрінформ.

Під час підготовки до допрем’єрного показу режисер розповів про те, як розпочалася співпраця з кропивницьким театром ляльок, у якому тепер працює, та виникла ідея вистави.

«Як у кожного митця, є портфель з творами, які б він хотів поставити. Це бажання було давно, але ніяк не складалися обставини. І коли вже стала така нагода, що директор лялькового театру Григорій Педько запитав мене, що я можу запропонувати, я назвав кілька п’єс. Тим більш, вечірнього репертуару для дорослих у театрі зараз майже немає. Тому ми домовилися, що одним з моїх обов’язків буде поновити цей репертуар. І коли ми стали обирати, ми ще й згадали, що 1 грудня цього року виповнюється 130 років з дня народження Миколи Хвильового. І потім я сказав, що мені потрібен у хорошому сенсі божевільний актор, бо це моновистава, тут одна дійова особа, бо так написана новела Хвильового, яка називається «Я» з підзаголовком «Романтика», - розповів режисер.

Левченко повідомив, що це перша його прем’єра після полону, у якому він був майже 10 місяців (у в'язниці Донецька) та перебування в окупації.

«Трохи хвилювався. Загалом нещодавно порахував, скільки ж я вистав робив, виявилося – 90, і хвилюватися вже начебто не потрібно. Але на перших репетиціях все одно трохи хвилювався – майже два роки без роботи все ж. Але виявилося, що навички важко втратити», - говорить Левченко.

Також режисер відповів на запитання про процес повернення до творчості після пережитого в окупації та в'язниці, і про плани на майбутнє у рамках роботи в кропивницькому театрі.

«Я собі говорив: ну не виживу – так не виживу. Спокійно ставився. Але й там намагався гуморити. До речі, це окрема справа. Я намагаюся написати п'єсу на цю тему, назва вже є - «Мнемонік з Маріуполя». Це фантастична комедія, як не дивно. У тюрмі теж жартують. Інакше з глузду можна з'їхати. Але я цю п'єсу тільки почав писати, потрібна якась відстань, я думав що виїду з окупації, й одразу сяду писати, але не вийшло. Коли воно болить, треба, щоб минув час. А зараз обговорюємо з керівництвом театру план на 2024 рік», - розповів митець.

Прем'єра вистави «Я (Романтика)» відбудеться у Кропивницькому 9 грудня. Виконавець головної ролі – Владлен Куркотило.

«Я (Романтика)» — психологічна новела українського письменника Миколи Хвильового, ідеєю якої є фатальна невідповідність між ідеалами революції та методами їх досягнення, засудження більшовицького революційного фанатизму.

Анатолій Левченко — український театральний режисер, сценограф, громадський діяч. З 1994 року працював на посаді режисера-постановника, а з лютого 2017 року по серпень 2018 року — головного режисера у Донецькому академічному обласному драматичному театрі міста Маріуполь.

27 жовтня 2019 року в Маріуполі відкрився Перший недержавний театр «Terra Incognita» Свій театр для Своїх під керівництвом Анатолія Левченка.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті