Малі модульні реактори: Україна і США розпочинають дворічний проєкт з виготовлення чистої енергії

Україна в партнерстві зі США, а також Японією та Республікою Корея, візьме участь у державно-приватному консорціумі з науково-практичних розробок для малих модульних реакторів. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, - повідомляє у Телеграм "Енергоатом України".

«Навіть під час війни ми не зупиняємось у моделюванні нового енергетичного майбутнього України. Безвуглецева енергетика – один з головних фокусів світу у технологічному розвитку. Звісно, Україна, з нашим досвідом і потенціалом в атомній енергетиці, також буде брати активну участь у реалізації світового порядку денного», – зазначив Галущенко.

Проєкт, що передбачає роботу державно-приватного консорціуму з науково-практичних розробок для малих модульних реакторів, було анонсовано спеціальним уповноваженим Президента США з питань клімату Джоном Керрі на Конференції ООН зі зміни клімату СОР27.

Термін реалізації проєкту орієнтовно становитиме 2-3 роки. Перелік учасників включатиме як провідні компанії атомної галузі, так і науково-дослідні установи.

Зокрема, з боку США участь братимуть компанії NuScale, FuelCell Energy, Clark Seed, Argone National Laboratory, а з боку України – НАЕК «Енергоатом» і Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки. 

Крім того, участь візьмуть Doosan Enerbility, IHI Corporation, JGC Corporation, Samsung C&T, Starfire Energy.

Проєкт має оцінити і продемонструвати технічну здатність, економічну конкурентоспроможність, а також можливість вироблення та використання в промислових масштабах водню і аміаку з використанням малих модульних реакторів для отримання чистої безвуглецевої енергії.

Для цього планується створення пілотної установки і проведення відповідного техніко-економічного аналізу її роботи.

«Напрацювання міжнародного державно-приватного консорціуму в тому числі будуть використані для розбудови, після нашої перемоги, нової енергетичної системи України і прискорять наш «зелений перехід», – наголосив Герман Галущенко.

Цей проєкт стане продовженням україно-американського партнерства у сфері технологій для малих модульних реакторів і підтверджує здатність України посісти гідне місце серед інноваційних лідерів у галузі чистої безвуглецевої енергетики світу, додав міністр.

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті