"Повернути собі те, що належить нам". Фільм про українського художника "Малевич" вийде на екран влітку-восени

Прем'єра фільму «Малевич» про життя і творчість українського художника-авангардиста Казимира Малевича має відбутися влітку-восени 2023 року. Про це повідомила режисерка Дар’я Онищенко під час обговорення фільму в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Ми вже представляли уривки з нашого фільму в програмах Work in Progress у Франції та Італії на кінофестивалях. Мені було дуже цікаво побачити реакцію людей. Справді помітно, і це відразу відчувається, що люди здивовані. Більшість людей сприймають Малевича як російського митця. Хтось чув, що він з польської родини. Але майже ніхто справді не знає до сих пір про його зв'язок з Україною. І до сих пір історики розходяться в тому, чи була його мати польського чи українського походження. Звісно, цих речей ніхто не знає. Не знає, що він працював у Києві, що він тут народився», - сказала Онищенко.

За її словами, дуже хотілося познайомити світового глядача саме з українським Малевичем, і розказати, чому в своїй творчості він багато уваги приділяв зв'язку з українською природою, українським народом та українській історії.

«Після повномасштабного вторгнення у нас спочатку відмінились зйомки, потім перенеслись, і фільм набув зовсім іншої актуальності. Я як режисер та сценарист під іншим кутом подивилась на цю історію... Для мене очевидними стали історичні паралелі, які були в той час, коли жив Малевич, і те, що відбувається зараз. Весь період Голодомору, якому Малевич присвятив свої роботи, і новий геноцид, який ми бачимо зараз», - зауважила Онищенко.

Вона додала, що до виходу фільму планується зробити ще імерсивну виставку Казимира Малевича.

Креативна продюсерка фільму «Малевич» Тетяна Філевська зауважила, що деколонізація у сфері культури означає, що ми розуміємо, де український внесок, а де імперська апропріація нашої спадщини.

“Ми мусимо дуже добре вивчити наше домашнє завдання. Зрозуміти власне, в чому суть української культури, що від нас намагалися відрізати, вбити, знищити... Та повернути собі те, що належить нам. Починаючи від козацького бароко. І закінчуючи Малевичем, і всієї спадщини 20 сторіччя”, - наголосила вона.

Головні ролі у фільмі виконали актори театру та кіно Віталій Ажнов та Олександр Рудинський, Народний артист України Олексій Горбунов, Заслужені артистки України, володарки Національної премії «Золота дзиґа» Ірма Вітовська-Ванца та Марина Кошкіна.

Фільму складається з чотирьох квадратів – чотирьох частин, кожна з яких розповідає про певний епізод з життя Казимира Малевича.

Як повідомлялося, у 2023 році в кінопрокат планують випустити сім українських фільмів, створених за підтримки Держкіно.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті