Майк Джонсон: США мають дозволити Україні вести війну так, як вона вважає за потрібне

Спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що США повинні "дозволити Україні вести війну так, як вона вважає за потрібне", коли мова заходить про використання зброї, поставленої Києву США. Про це повідомляє "Голос Америки".

"У них (України) має бути можливість давати відсіч. Думаю, наші спроби керувати цим на мікрорівні - це не найкраща політика для нас", - заявив Джонсон 22 травня, відповідаючи на запитання "Голосу Америки". 

У повідомленні нагадується, що останніми тижнями Україна посилила заклики до адміністрації Байдена скасувати заборону на використання наданої США зброї для ударів по цілях на території РФ.

Депутатка Верховної Ради Олександра Устинова, яка нещодавно приїжджала до Вашингтона, заявила, що РФ використовує у своїх інтересах обмеження США на використання наданої зброї.

"Розуміючи, що у нас немає права використовувати, наприклад, [ракетні комплекси] HIMARS, на території Росії, Росія виставляє свою техніку вздовж кордону і використовує її для знищення Харківської області. А ми просто не можемо дістати до них через заборону на використання американської зброї на території Росії", - пояснила Устінова "Голосу Америки".

У понеділок двопартійна група американських законодавців надіслала листа міністру оборони Ллойду Остіну з проханням дозволити Україні використовувати американську зброю проти стратегічних об'єктів на території РФ.

"Необхідно, щоб адміністрація Байдена надала військовим лідерам України можливість проводити повний спектр операцій, необхідних для відповіді на неспровокований напад Росії на їхню суверенну землю", - йдеться в листі.

Після 22-го засідання Контактної групи з питань оборони України Остін дав зрозуміти, що політика США залишається незмінною, і Вашингтон розраховує, що українська сторона використовуватиме поставлену зброю на території України.

"Я вважаю, що вони повинні зосередитися на ближньому бою і працювати з цілями, які забезпечать успіх у ближньому бою", - сказав Остін.

Водночас він сказав, що "динаміка в повітрі трохи інша", відповідаючи на запитання, чи може Україна використовувати американські засоби ППО для ударів по бомбардувальниках, які скидають бомби-планувальники на Харківську область із російської території.

"Голос Америки" спробував уточнити це питання у прес-секретаря Пентагону Патріка Райдера.

"Ми зосереджені на наданні Україні тих засобів, які їй потрібні для самооборони на суверенній території України, - сказав він. - Я не буду вдаватися в подробиці різних сценаріїв. - Повторюся, стратегічний задум полягає в тому, щоб дати Україні можливість захищати себе і свою суверенну територію".

Як повідомлялося, США незабаром можуть анонсувати нову допомогу Україні.

Статті

Луганськ
15.06.2024
20:03

Робота на віддачу: як працює малий груповий будинок «Світанок», де виховуються діти-переселенці з Лисичанська

Звучить жахливо, але – він не розмовляв, по-перше, бо з ним у лікарні НЕ РОЗМОВЛЯЛИ. А по-друге – бо у нього в усі була пробка. І у ЛОР-відділенні цього не помітили!
Країна
15.06.2024
10:31

Кадрові проблеми Офісу президента: лояльних дедалі менше

"Подивіться, скільки міністрів перебуває у статусі «тимчасово виконуючий обов'язки». Коли кажуть, що багато хто хоче піти, але їх не відпускають, це більш ніж правда. Ідеться і про уряд, і про парламент"
Країна
14.06.2024
11:00

Курс гривні: Нацбанк "хлюпнув кисню" на $5,5 млрд

Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 р., що чекає на нас у 2025 р.
Всі статті