"Майбутнє України - в європейській сім'ї": Франція дасть нам танки, бронемашини і засоби ППО

За підсумками зустрічі між президентами Франції та України, що відбулася в Парижі пізно ввечері в неділю, 14 травня, сторони опублікували спільну декларацію. Про це повідомляє RFI

Зазначається, що в першому рядку документа Макрон і Зеленський "підтвердили своє беззастережне засудження триваючої агресивної війни Росії проти України".

"Франція і Україна недвозначно закликають Росію вивести війська із Запорізької атомної електростанції, безвідповідальне захоплення і мілітаризація якої російськими збройними силами являє собою серйозну загрозу", - йдеться в першому абзаці декларації. 

Що стосується військової підтримки України, то "найближчими тижнями Франція навчить і оснастить кілька батальйонів десятками бронемашин і легких танків, включно з AMX-10RC".

"Крім того, Франція спрямовує свої зусилля на підтримку засобів протиповітряної оборони України для захисту населення від російських ударів", - йдеться в документі.

Згадано в декларації і про французьку участь у навчанні українських військових.

"Крім військової, Франція надала Україні цивільну допомогу, включно з фінансовою, гуманітарною та надзвичайною. Зокрема, Франція направила в Україну дві мобільні ДНК-лабораторії для зміцнення потенціалу України щодо переслідування військових злочинів. Ця допомога буде й надалі посилюватися", - обіцяно в документі.

Також заявлено, що "Україна і Франція (...) наголошують на своїй твердій прихильності до притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах та інших злочинах, скоєних у контексті агресивної війни Росії проти України". Висловлено підтримку роботі Міжнародного кримінального суду (МКС).

Також підкреслюється, що "Франція висловлює свою підтримку українському мирному плану і готовність співпрацювати з Україною для забезпечення максимально широкої міжнародної участі в Глобальному саміті миру, який буде організовано найближчими місяцями на основі Українського мирного плану і можливих інших пропозицій доброї волі".

"Україна і Франція продовжуватимуть працювати разом, і з іншими країнами, над розробкою механізмів компенсації втрат, шкоди та збитків, заподіяних російською агресією", - заявлено в документі, де також наголошується, що "для цього важливим кроком є міжнародний реєстр шкоди, який буде представлений на саміті Ради Європи в Рейк'явіку 16-17 травня 2023 року".

У декларації йдеться про те, що "Франція наголошує на важливості систематичних зусиль України щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи та запуску гуманітарної програми "Зерно з України", спрямованої на поліпшення глобальної продовольчої безпеки". А "Україна високо цінує підтримку Францією гуманітарної програми "Зерно з України" і закликає до посилення відповідної підтримки".

Франція також "сповнена рішучості разом із міжнародними організаціями та партнерами взяти участь у післявоєнному відновленні та реконструкції України".

"Майбутнє України та її народу - в європейській родині. Франція рішуче підтримує Україну в її зусиллях з проведення реформ і в її прагненні виконати необхідні умови (ЄС) до кінця 2023 року", - наголошується в декларації.

"У рамках НАТО Франція продовжує фокусуватися на безпосередній підтримці України. Вона, як і раніше, рішуче підтримує зміцнення спроможності України до самооборони і нагадує, що Україна має право обирати свої власні механізми забезпечення безпеки", - заявила французька сторона. Підкресливши, що Франція "повністю підтримує Комісію НАТО-Україна", яка має допомогти українській стороні "продовжити шлях до євроатлантичної сім'ї, відповідно до Бухарестської декларації" (2008 р.). 

Володимир Зеленський подякував президенту Французької Республіки за його лідерство та висловив сподівання, що Франція підтримає принципове спільне рішення союзників щодо формування "коаліції винищувачів", на яке вже тривалий час очікує Україна", - ідеться в заяві, яку опублікувала після зустрічі пресслужба Українського президента.

Статті

Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Всі статті