МАГАТЕ просить про додатковий доступ на ЗАЕС, щоб "підтвердити відсутність на місці мін або вибухівки"

Міжнародне агентство з атомної енергії  (МАГАТЕ) 5 липня закликало надати додатковий доступ до окупованої росією Запорізької АЕС, щоб "підтвердити відсутність на місці мін або вибухівки". Про це повідомляє Радіо Свобода

"З огляду на військову напруженість і посилення активності в регіоні, де розташована ця велика атомна електростанція, наші експерти повинні мати можливість перевірити факти на місцях", – йдеться в заяві очільника МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі.

"Їхній незалежний і об’єктивний звіт допоміг би прояснити поточну ситуацію на місці, що має вирішальне значення в такий час, коли є непідтверджені звинувачення і контрзвинувачення", – додав він.

Зокрема, за словами Ґроссі, важливим є доступ експертів до дахів третього і четвертого енергоблоків, а також до частин турбінних залів і деяких частин системи охолодження на станції.

У МАГАТЕ додали, що його експерти, присутні на Запорізькій атомній електростанції, протягом останніх днів і тижнів інспектували частини ЗАЕС, включаючи деякі ділянки по периметру великого ставка-охолоджувача, а також проводили регулярні обходи по всьому об’єкту. Генеральний директор Рафаель Ґроссі заявив сьогодні, що  під час цих інспекцій вони поки не спостерігали ніяких видимих слідів мін або вибухівки.

Нагадаємо, представники МАГАТЕ перебувають на території електростанції з вересня минулого року.

Як повідомлялося, Зеленський попередив Макрона про підготовку росією провокацій на ЗАЕС. 

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті