Львова-Бєлова вчергове сприяла вивезенню українських дітей з Донеччини на "реабілітацію" в РФ

За сприяння уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової вчергове вивезли українських дітей із захворюваннями нервової системи з Донецької області на "реабілітацію" в РФ. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у своєму Телеграм-каналі 22 січня.

"Львова-Бєлова вчергове сприяла вивезенню українських дітей з тимчасово окупованої Донеччини на "реабілітацію". Цього разу 17 дітей із захворюваннями нервової системи та опорно-рухового апарату літаком російського міноборони відправили до підмосковного реабілітаційного центру "Огоньок", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що упродовж 2023 року, за даними РФ, таким чином вдалося "оздоровити й реабілітувати" 150 українських дітей, які наразі проживають "у нових регіонах росії" - саме так в РФ називають тимчасово окуповані території Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

"Практика вивезення дітей України є не жестом доброї волі з метою допомогти, а стратегічно важливою програмою держави-агресора - коли під приводом надання медичної допомоги відбувається примусова паспортизація росіянами громадян України. Адже обов’язковою умовою для лікування є наявність російського паспорта, який за наказом путіна оформлюється за спрощеною процедурою", - зазначає Лубінець і підкреслює, що таким чином під примусом відбувається нав’язування російського громадянства, що суперечить нормам міжнародного права. 

"Нагадаю, 17 березня 2023 року Міжнародним кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової за депортацію українських дітей", - пише також український омбудсмен. 

Раніше "ОстроВ" публікував історії двох дівчат-підлітків з Херсонщини, яких матері змогли повернути з росії після незаконного вивезення, а також писав про викрадення дітей з окупованої Луганщини: злочин росіян, який практично неможливо задокументувати.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті