Лукашенко підписав закон про припинення дії Договору про звичайні збройні сили в Європі

Олександр Лукашенко підписав закон про припинення дії Договору про звичайні збройні сили в Європі. Відповідний документ опубліковано на Національному правовому порталі республіки, - пише «Інтерфакс».

«Призупинити дію Договору про звичайні збройні сили в Європі від 19 листопада 1990 року», - йдеться в документі за підписом білоруського диктатора.

У серпні 2022 року Чехія повідомила про призупинення зобов'язань за договором щодо Білорусії. У березні 2023 року аналогічне рішення ухвалили в Польщі. Як заходи у відповідь на недружні кроки Польщі та Чехії в Білорусії в жовтні 2023 року було ухвалено закон «Про призупинення дії Договору про звичайні збройні сили в Європі щодо Республіки Польща та Чеської Республіки».

У листопаді 2023 року Північноатлантична рада НАТО зробила заяву про намір держав-членів альянсу, які беруть участь у договорі, призупинити його дію. З ДЗЗСЄ також вийшла і Російська Федерація. «Призупинення дії договору державами-членами НАТО та їхніми союзниками фактично означає припинення його функціонування», - зазначали у пресслужбі адміністрації Лукашенка.

ДЗЗСЄ був ратифікований Білоруссю і набув чинності 1992 року. Він передбачає обмеження сумарних рівнів звичайних озброєнь і техніки за п'ятьма основними категоріями (танки, бойові броньовані машини, артилерія, ударні гелікоптери та бойові літаки), а також механізми перевірки дотримання зобов'язань (обмін інформацією та проведення інспекцій).

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті