Луганські бібліотекарі навчають переселенців правильному користуванню смартфоном та кібербезпеці (гугл-форма, контакт)

Колектив Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки (ЛОУНБ), яка зараз працює у форматі так званої мандрівної бібліотеки, проводить у Черкасах заняття для тих, хто хоче навчитись користуватись смартфоном, да запрошує охочих долучитись до них. Про це "ОстроВу" повідомила заступниця директорки ЛОУНБ, тренерка курсів з української мови Анастасія Літашова 8 квітня.

"Ми маємо на меті "познайомити" людей з їхніми смартфонами", - каже Літашова. 

За її словами, по цю допомогу до бібліотекарів здебільшого звертаються ВПО у віці 55+.

"Саме в таких людей часто виникає проблема, коли смартфон їм дарують діти, а навчити правильно ним користуватись нікому, - каже пані Анастасія. - Таким людям потрібна підтримка й можливість зв'язатись із рідними, тому саме їм ми допомагаємо в першу чергу".

Як кажуть самі переселенці, значною перевагою занять із бібліотекарями є те, що вони відбуваються у спокійній обстановці, без зайвих емоцій, підвищення тону тощо - адже близькі дуже часто "психують", коли людину доводиться вчити користуватись гаджетом. 

"У багатьох випадках люди не знають ані про хмарні сервіси, ані про гугл-документи", - каже Літашова.

Отже, бажаючих навчають, які застосунки і яким чином треба встановлювати на смартфон, як користуватися сервісами Google, як правильно чистити смартфон, видаляючи кешовані файли, як самостійно оформити замітки тощо. Великий акцент робиться на знайомстві із порталом "Дія".

Окремим елементом занять є кібербезпека: як правильно створювати надійні паролі, як виявляти шахрайські повідомлення, чому не можна давати стороннім людям свої персональні дані.

Подібну послугу у бібліотеці надають вже близько року. Перші три місяці занття проводились за сприяння ГО "КримSOS". Наразі це просто ініціатива колективу бібліотеки - без жодних грантів. 

"Ми це робимо, бо бачимо, що в суспільстві є така потреба, і її треба закривати", - кажуть у бібліотеці.

Уточнюється, що заняття відбуваються на просторі громадської організації "Краматорський антикризовий медіацентр", яка наразі працює в Черкасах (-1-й поверх, вул. Небесної Сотні, 35).

Якщо ви мешкаєте у Черкасах і хочете поповнити свої знання із зазначених тем, або не знаєте, як спокійно пояснити мамі/бабусі/дідові, як користуватись сматфоном, заповніть форму за посиланням або звертайтесь за телефоном +380662610598 (пані Наталія).

Раніше повідомлялось, що для дітей-переселенців з Луганщини організували пізнавальні вихідні в Києві: екскурсія, подарунки й власноручне виготовлення паперу.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті