Київську компанію викрили на постачанні "Росатому" обладнання для будівництва АЕС

Служба безпеки України викрила Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування на постачанні обладнання підсанкційному "Росатому" для будівництва атомних електростанцій у різних країнах. Про це 14 червня повідомляє прес-центр СБУ.

Ця столична компанія розробляє, виготовляє і постачає трубопровідну арматуру для атомних електростанцій. До лютого 2022 року підприємстов експортувало свою продукцію до РФ через власного дилера у Москві.

"Основним замовником була російська державна корпорація "Росатом", яка використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва енергоблоків на п’яти атомних електростанціях у різних країнах світу", - йдеться у повідомлені.

Встановлено, що Київське бюро продовжило цю співпрацю навіть після повномасштабного вторгнення, заборони вивезення товарів на митну територію РФ і введення санкцій проти "Росатому". Для цього розробили схему обходу санкційних обмежень. Фіктивними замовниками української продукції у ній виступали підконтрольні зарубіжні фірми.

При виїзді з України товар “переоформлювали” на фактичних отримувачів – підконтрольні "Росатому" компанії, які будують АЕС. Тобто після перетину кордону він їхав "за новим маршрутом". При цьому сертифікацію трубопровідної арматури, виготовленої в Києві, представники "Росатому" здійснювали у режимі онлайн.

За наявними даними, з початку повномасштабного вторгнення було здійснено 16 експортних операцій на користь росії на загальну суму майже 42 млн гривень.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили генеральному директору Київського бюро та двом його підлеглим про підозру за статтею 111-2 ККУ (пособництво державі-агресору).

Суд обрав їм міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою без права внесення застави. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті