Китай розгляне можливість участі в конференції у Швейцарії щодо мирного плану України

Китай розгляне можливість участі в мирній конференції, спрямованій на припинення війни в Україні. Форум відбудеться у Швейцарії найближчими місяцями. Про це повідомив китайський посол 18 березня, - пише "Голос Америки".

Ван Шіхтін, посол Китаю у Швейцарії, заявив в інтерв'ю газеті Neue Zuercher Zeitung, що всі сторони повинні працювати над припиненням війни, яка почалася понад два роки тому.

"Потрібно не допустити, щоб криза посилилася або навіть вийшла з-під контролю, - сказав він. - Ми уважно стежимо за українською конференцією, яку приймає Швейцарія, і розглядаємо можливість взяти в ній участь".

Швейцарський уряд у січні заявив про намір провести мирну конференцію не пізніше початку літа цього року.

Росія, яка вторглася в Україну в лютому 2022 року, назвала план мирної конференції "безглуздим" і вказала, що він приречений на провал без участі Москви.

Минулого місяця президент Швейцарії Віола Амхерд скептично відгукнулася про ідею запрошення Росії до участі в конференції.

В інтерв'ю Ван підкреслив, що Китай висунув стратегію політичного припинення конфлікту. "Необхідно поважати територіальний суверенітет усіх країн і дотримуватися Статуту ООН", - підкреслив він.

"Ми повинні підтримати Росію та Україну у відновленні прямого діалогу якомога швидше, щоб можна було поступово деескалувати ситуацію", - сказав Ван.

Як повідомлялося, МЗС Росії заявило про заявило про те, що РФ не братиме участі в інавгураційному Саміті миру щодо України, який заплановано у Швейцарії.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті