Країни ЄС обійшлися без "Газпрому", другий рік поспіль завершивши опалювальний сезон із рекордними запасами газу

Країни ЄС уже другий рік поспіль завершують опалювальний сезон із рекордними запасами газу. Тим часом поставки "Газпрому" в Європу впали більш ніж уп'ятеро порівняно з довоєнним рівнем, - повідомляє Телеграм-канал The Moscow Times.

Зазначається, що опалювальний сезон в ЄС закінчився 31 березня, і запаси в сховищах склали, за даними Gas Infrastructure Europe, 58,7%. Це максимальний обсяг в історії - вищий, ніж рік тому, коли європейці, налякані відключенням російського газу, різко скоротили його використання як у промисловості, так і на споживчому рівні. 

Впоратися з можливим дефіцитом допомогли дві теплі зими і радикальна перебудова системи постачання. Скраплений природний газ став головним джерелом пропозиції, обігнавши трубопровідний, а головним постачальником, який змінив РФ, - США: зараз вони забезпечують майже половину європейського імпорту СПГ проти приблизно чверті до початку війни.

Поставки ж до Європи у "Газпрому" становили торік 28 млрд куб. м (на рівні другої половини 1970-х рр.) проти понад 150 млрд кубометрів у довоєнному 2021 році. 

Із п'яти трубопроводів газ до Європи тепер качається тільки двома. При цьому в лютому міністр енергетики Австрії Леонор Гевесслер заявила, що країна, чий газовий імпорт більш ніж на три чверті забезпечує РФ, розглядає можливість розриву контракту з "Газпромом". А в разі реалізації наміру України відмовитися від продовження з 2025 р. договору на транзит залишить "Газпром" з однією працюючою трубою - у південну Європу через Туреччину.

З найгострішого моменту енергетичної кризи газ у ЄС подешевшав майже в 14 разів. Ціна ф'ючерсу Dutch TTF, яка в серпні 2022 р. на піку перевищила 340 євро/МВт-год (понад $3600 за 1000 кубометрів), від початку лютого цього року коливається навколо позначки 25 євро ($285).

Як повідомлялося, "Нафтогаз" оголосив, що Україна не буде продовжувати договір про транзит російського газу в Європу.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті