Країни Балтії ухвалили історичне рішення: підписано угоду про вихід із російської енергосистеми

Країни Балтії підписали угоду про вихід із російської енергосистеми. Про це повідомив оператор литовських електромереж Litgrid, пише "Postimees" 2 серпня.

"Разом із нашими партнерами ми узгодили конкретні дії та терміни відключення від російської системи і приєднання до Синхронної мережі континентальної Європи, - повідомив глава Litgrid Рокас Масюліс. - Уперше оператори трьох країн спільно взяли на себе чіткі зобов'язання щодо виконання синхронізації в обумовлені терміни - у лютому 2025 року".

Уточнюється, що угоду про синхронізацію електромереж країн Балтії із Західною Європою в лютому 2025 року підписали оператори систем передачі електроенергії Литви, Латвії та Естонії Litgrid, AST і Elering.

Угода також передбачає, що влітку 2024 року, за пів року до синхронізації, країни Балтії відмовляться від продовження контракту зі співпраці з контрольованою Москвою пострадянською енергосистемою (БРЕЛЛ), укладеного з російськими та білоруськими операторами, повідомив оператор литовських електромереж Litgrid.

Зазначається, що до лютого 2025 року буде завершено необхідні роботи - встановлення перших синхронних компенсаторів, встановлення систем управління та реконструкцію третьої лінії між Естонією та Латвією. Інші проєкти, пов'язані із синхронізацією, буде реалізовано до кінця 2025 року або пізніше.

Як уточнюється в повідомленні, за угодою лідерів країн Балтії та Європейською комісією (ЄК), підписаною 2018 року, Литва, Латвія та Естонія мали синхронізуватися з мережами континентальної Європи до кінця 2025 року. Раніше Литва хотіла, щоб синхронізація відбулася ще раніше - у 2024 році, але Латвія та Естонія на це не погодилися.

"Оператори латвійських і естонських електромереж - AST і Elering - раніше повідомили BNS, що початок 2025 року є найбільш ранньою і технічно та економічно найбільш підходящою датою для синхронізації електромереж країн Балтії із Західною Європою", - сказано в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що Зеленський у Вільнюсі заявив: Ніколи більше не буде депортацій із країн Балтії, розділів Польщі та приниження Угорщини, не буде танків у Празі та "зимових воєн" проти Фінляндії.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті