Комісія ООН продовжить досліджувати воєнні злочини росіян та геноцид в Україні, але чекає на продовження мандату

Міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні продовжить свою діяльність в Україні і буде розслідувати воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид — але якщо їй продовжать мандат. Про це заявив голова комісії Ерік Мьосе в коментарі «Бабелю».

У перший тиждень квітня Рада ООН з прав людини вирішуватиме, чи продовжувати цій Комісії мандат. Якщо мандат не продовжать, то комісія припинить свою діяльність в Україні (тобто мінус одна організація, яка збирає докази).

«Комісія цінує публічні заяви про підтримку від держав-членів та організацій громадянського суспільства», — заявив Ерік Мьосе.

Не всім комісіям продовжують дію їхніх повноважень на період, доки триває відповідний війна. Наприклад, у жовтні 2021 року Рада з прав людини не продовжила повноваження групи експертів по Ємену, хоча на момент голосування конфлікт тривав і навіть загострився.

Щодо «виявлення геноциду», то Ерік Мьосе зазначив, що комісія приймає та розглядає інформацію з різних джерел, зокрема національні судові процеси. Однак, незалежно від джерела, комісія має право робити власні висновки на основі незалежної та неупередженої оцінки доказів.

Відповідаючи на питання про те, що росія фактично знищує українську ідентичність у дітей, як відслудковує комісія це, він відповів, що Комісія намагалася отримати доступ до окупованих територій, але не має його.

«Комісія зібрала інформацію з інших джерел, зокрема, про такі питання як освіта на окупованих територіях. Юридичні висновки робляться після аналізу сукупності перевірених доказів. Якщо всі необхідні елементи порушення є та відповідають стандартам доведення Комісії, тоді Комісія публічно заявляє про свій правовий висновок у своїх доповідях», — зазначив Ерік Мьосе.

Статті

Країна
29.03.2024
10:18

У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

...Ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть.
Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Всі статті