Комфорт дітей та заощадження ресурсів громади: у Запоріжжі планують термомодернізацію 13 освітніх закладів

13 освітніх закладів, зокрема 2 школи та 11 дитячих садочків буде модернізовано в рамках “Програми розвитку муніципальної інфраструктури України”, яка фінансується Європейським Інвестиційним банком (ЄІБ). Про це  повідомив секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв після підписання контрактів з підрядниками, - передає кореспондент "ОстроВа".

Серед об’єктів, що підлягають осучасненню, також і постраждали внаслідок обстрілів учбові заклади.

“Поряд з нашою школою, в радіусі двох кілометрів, було п'ять “прильотів”, - розповіли в одному з учбових закладів, де плануються роботи з термомодернізації. - Звичайно, будівля потребує відновлення та осучаснення. І відмостку потрібно терміново оновити, і дах місцями протікає. Зараз поки що багато першочергових ремонтних робіт виконуємо своїми силами”.

Загальна сума, передбачена на виконання проєкту з термомодернізації, складає €18,5 млн.

Цього року планується зробити реконструкцію перших восьми об’єктів: двох шкіл та 6-ти дитсадків. Наразі замовник - Департамент економічного розвитку Запорізької міської ради провів відповідний тендер та визначив підрядників. Це 3 українські компанії, які приступають до проєктування робіт.

“Ми виконуватимемо термомодернізацію двох шкіл та двох дитячих садочків. Наш проєкт передбачає ремонт і утеплення фасадів, заміну вікон, дверей, - розповів Олександр Гура, директор компанії-підрядника. - Також буде оновлено систему опалення, щоб будівлі були комфортними, теплими, привітними та енергоефективними, в першу чергу”.

Угоду з Європейським Інвестиційним банком на здійснення термомодернізації освітніх закладів Запорізька міська рада уклала ще у 2022 році. Після підготовчої роботи проєкт було погоджено з ЄІБ та Міністерством регіонального розвитку громад та територій України, а зараз після проведення тендера укладено договори з підрядниками. Цільові кошти, надані банком, можуть бути спрямовані виключно на модернізацію освітніх закладів. З боку наглядових органів обіцяють суворий контроль.

Зазначимо, що наразі дитячі садочки в прифронтовому Запоріжжі не приймають дітей через безпекову ситуацію. Школи працюють переважно онлайн, за виключенням муніципальних закладів освіти, які мають облаштовані укриття та лише з цього року перейшли на так званий змішаний графік, коли учні навчаються позмінно. Саме зараз зручний час для приведення навчальних закладів Запоріжжя до сучасних стандартів і додаткової роботи з організації комфортних сховищ.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті