Колаборантку з Луганська Зінаїду Надьон викрито на фінансуванні окупаційної адміністрації й бойовиків "ЛНР"

Служба безпеки України зібрала доказову базу щодо діяльності керівниці та голови наглядової ради ПАО "Луганськ-Нива" Зінаїди Надьон з фінансування окупаційної адміністрації РФ на Луганщині. Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях в м. Сєвєродонецьк на своїй сторінці у Facebook 25 жовтня.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що очільниця підприємства, яке займало провідні в регіоні позиції на ринку хлібобулочної та круп’яної продукції, у 2014 році підтримала російську агресію. У липні наступного року вона зареєструвала ПАО "Луганськ-Нива" у так званих "державних органах ЛНР". З того часу продукція підприємства реалізовувалась на тимчасово окупованій території Луганської й Донецької областей, а також незаконно вивозилася для збуту до РФ через не контрольовану Україною ділянку держкордону", - сказано в повідомленні.

 Зазначається, що з 2015 року "ПАО "Луганськ-Нива" сплачувало до бюджету "ЛНР" податки та збори в російських рублях. Наразі встановлено, що у червні 2015- лютому 2016 та у лютому 2019 - квітні 2020 років  підприємство перерахувало до бюджету "ЛНР" понад 1,6 млн рублів. Окрім цього, за даними слідства, "Луганськ-Нива" регулярно постачала борошно і хлібну продукцію для потреб бойовиків російсько-терористичних угруповань, які воювали проти сил АТО та ООС на Луганщині. 

Керівниці ПАО "Луганськ-Нива" інкримінується фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України. Матеріали кримінального провадження за ч.1 ст. 110-2 Кримінального кодексу України Службою безпеки скеровано до суду. 

Підкреслюється, що також на розгляді в суді перебувають матеріали завершеного кримінального провадження щодо участі Зінаїди Надьон як "депутата народного совета ЛНР" в організації окупаційного референдуму в Луганській області. СБУ кваліфікувала її дії за ч. 2 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України) та  ч. 5 ст.111-1 КК України (колабораційна діяльність). Фігурантці загрожує до 10 років позбавлення волі та конфіскація майна. 

Раніше повідомлялось, що шістьом "депутатам" так званого "народного совєта ЛНР", які взяли участь в організації псевдореферендуму, включаючи Надьон, загрожує 10 років.

Статті

Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Всі статті