Катар поверне Україні трьох дітей, викрадених росіянами з окупованих територій

Катар поверне Україні трьох дітей, викрадених росіянами з окупованих територій України. Дітей передадуть катарським дипломатам у Москві, а потім їх доставлять до Києва. Про це 16 жовтня заявив катарський чиновник, - повідомляє "Польське радіо" з посиланням на Reuters.

Також посадовець зазначив, що влада Катару розробила певний механізм, який дозволить повернути в Україну значно більшу кількість українських дітей.

Влада Катару у п’ятницю, 13 жовтня, сприяла поверненню української дитини 7 років, яка вже є зі своєю бабусею та прямує в Україну через Естонію. Ще троє дітей, про яких мова, - хлопчики 2, 9 років і 17-річна дівчина.

Повернення перших чотирьох дітей, повідомив посадовець із Катару, стане тестом для механізму, розробленого владою Катару після багатьох місяців таємних переговорів із Москвою та Києвом.

Міністр міжнародного співробітництва Катару Лолва Аль Шатер підтвердив у заяві, що посередництво відбулося, і назвав повернення дітей, яке має відбутися цього тижня, «лише першим кроком».

Згаданий раніше чиновник зазначив, що наразі невідомо, скільком українським дітям росія дозволить повернутися в Україну за посередництва Катару.

Телеграм-канал The Moscow Times із посиланням на газету Financial Times додає, що повернення дітей стало можливим завдяки міжнародній групі переговірників, до якої входили кілька близькосхідних правителів і російський мільярдер Роман Абрамович.

Це перший результат перемовин, які вели представники Катару, Саудівської Аравії, Туреччини та Абрамович, - зазначається у повідомленні та нагадується, що керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак говорив газеті Financial Times у вересні, що Київ уже кілька місяців працює із саудівським спадкоємним принцом Мухаммедом ібн Салманом, турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом та російським мільярдером щодо питання визволення дітей. До зусиль з їхнього повернення залучають "багато країн, від Ватикану до глобального Півдня", сказав тоді Єрмак.

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті