Канада підтримала заявку України на приєднання до однієї з найбільших зон вільної торгівлі у світі

Канада підтримала заявку України на приєднання до Всеосяжної та прогресивної угоди про транстихоокеанське партнерство (CPTPP). Про це у мережі Twitter написала міністерка торгівлі Канади Мері Нґ, - повідомляє "Голос Америки".

“Після вступу Великої Британії, так як все більше економік висловлюють зацікавленість у приєднанні, Канада вітає заявку України на приєднання до CPTPP”, - написала представниця канадського уряду.

CPTPP — блок із 12 країн, який представляє одну з найбільших зон вільної торгівлі у світі. Угоду наразі підписали такі країни тихоокеанського регіону: Австралія, Канада, Японія, Мексика, Перу, Нова Зеландія, Сінгапур, В’єтнам, Чилі, Малайзія, Бруней. Уряд Британії повідомив, що підписав угоду про вступ до CPTPP 31 березня цього року.

Ні США, ні Китай не є членами цієї угоди. Китай подав заявку на вступ у 2021 році.

США були раніше в цьому блоці, але у 2017 році адміністрація президента Трампа вирішила вийти з цієї угоди.

Президент України підписав указ про участь в переговорах щодо приєднання до Всеосяжної та прогресивної угоди про Транстихоокеанське партнерство 1 травня цього року. В Мінекономіки України сподіваються на вступ вже на початку 2024 року.

“Разом з тим, є перспектива приєднатися до Угоди вже цього року. Це дасть Україні можливість лібералізації нетарифних обмежень у торгівлі товарами й послугам з країнами цього регіону, а також відкриє доступ на нові ринки збуту. Крім того, це надасть нам змогу розширити доступ до прямих іноземних інвестицій”, - розповіла віцепрем’єр-міністерка та міністерка економіки України Юлія Свириденко, яка очолює делегацію в переговорах про вступ.

Як повідомлялося, з початку 2023 року Україна отримала 17 мільярдів доларів допомоги - більше всього від ЄС, США та МВФ.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті