У Києві відбудеться фестиваль "Тиждень ізраїльського кіно"

У київському кінотеатрі «Жовтень» 16-19 лютого відбудеться фестиваль «Тиждень ізраїльського кіно», в межах якого продемонструють чотири стрічки: дві драми про війну та її наслідки, комедію про дружбу та зворушливу драму про стосунки батька й сина. Про це повідомляє кінокомпанія «Артхаус Трафік», яка проводить подію спільно з Посольством Держави Ізраїль в Україні.

«Подія відбудеться під гаслом «Кіно незламності». Це символічний посил, адже незламність – спільна риса народів Ізраїлю та України. Так, Ізраїль – це країна, яка в умовах постійної воєнної загрози створила передову систему безпеки, міцну економіку та провадить культурну діяльність, у тому числі розвиває кінематограф. Водночас Україна вже 11 місяців стримує російську агресію, і життя, зокрема культурне, тут також не стає на паузу – навіть попри війну та відключення світла тривають кінофестивалі», – зазначили в кінокомпанії.

На фестивалі покажуть чотири знакові ізраїльські фільми, визнані на батьківщині: у добірку ввійшли номінанти та лауреати Премії Ізраїльської кіноакадемії, а також фільми-учасники найбільшого кінофестивалю країни – Хайфського.

Подію відкриє епічна воєнна драма «Образ перемоги», заснована на реальних подіях часів війни за незалежність Ізраїлю. Сюжет стрічки розгортається довкола рейду озброєних формувань Єгипту на єврейську комуну Ніцанім. У 2021 році фільм відзначили преміями Ізраїльської кіноакадемії за найкращі операторську роботу та грим. «Образ перемоги» став найдорожчим ізраїльським фільмом за всю історію.

Зворушлива драма «Доброго ранку, сину» майстерно відображає, з якими випробуваннями стикаються родини військових в Ізраїлі та в усьому світі. У центрі сюжету – тяжко поранений солдат, а також його родина, друзі та лікарі, які борються за життя юнака. Стрічка з національної конкурсної програми Міжнародного кінофестивалю у Хайфі 2018 року.

Є в добірці й комедія – копродукція Ізраїлю та Франції «Паризький бутік». Стрічка розповідає про пригоди та раптову дружбу в Єрусалимі двох жінок: юристки у відрядженні та водійки таксі, яка зустріла її в аеропорту. У 2020 році фільм отримав шість номінацій на Премію Ізраїльської кіноакадемії.

«Аж ось де ми!» – драма спільного виробництва Ізраїлю та Італії. Це стрічка про чоловіка, який присвятив своє життя вихованню сина з аутизмом. Коли хлопець стає дорослим, він мусить перебратися до спеціалізованого закладу, але батько, який не готовий до розлуки, організовує втечу. 

У 2020 році стрічку відібрали до офіційної програми Каннського фестивалю, а на батьківщині вона здобула премії Ізраїльської кіноакадемії за найкращі режисуру, сценарій, роботу акторів першого й другого планів.

Усі покази в рамках фестивалю відбуватимуться мовою оригіналу з українськими субтитрами. 

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті