Італія почала допомагати з відновленням Спасо-Преображенського собору в Одесі

Італія залучила дві авторитетні культурні установи, щоб допомогти відновити Спасо-Преображенський собор в Одесі. Його минулого місяця обстріляла російська армія. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сторінку уряду Італії.

"У ніч на 23 липня російські бомбардування серйозно пошкодили будівлю, яка є символом культурної та релігійної історії Одеси та України: великий православний Спасо-Преображенський собор", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що його побудували у 1794 році і реконструювали у 2005 році.

"Щоб також відзначити довгу і дуже багату історію обмінів між Одесою та італійською культурою, яка призвела до того, що італійські архітектори розробили план міста і найзнаковіші будівлі наприкінці 18-го століття, італійський уряд залучив дві найавторитетніші культурні установи Італії", - заявили в уряді.

Зазначається, що йдеться про Міланську трієнале і музей MAXXI в Римі. Вони мають зібрати найкращі економічні, технічні та культурні ресурси, здатні зробити свій внесок у відновлення Спасо-Преображенського собору.

Італійські реставраційні школи, тобто факультети університетів, професійні інститути, студії та лабораторі  сьогодні використовують свій традиційний досвід для проєкту з відновлення та покращення стін і фресок, що постраждали від російських бомб.

В італійському уряді додали, що тим самим відзначається вікова дружба між двома народами та ефективне відродження міста.

Як повідомлялося, вночі 23 липня окупанти завдали ракетного удару по Спасо-Преображенському кафедральному собору в Одесі. Через атаку частково зруйновано будівлю храму та дах. Ворожа ракета влучила у центральний вівтар.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті