ISW: Росіяни накопичують сили "у невизначеній кількості" на заході Бєлгородської області

Концентрація російських сил "у невизначеній кількості" відбувається на заході Бєлгородської області РФ біля кордону з Харківською та Сумською областями України. Про це йдеться у звіті експертів американського Інституту вивчення війни (ISW) від 26 травня.

"Російські війська зосереджують сили невизначеного розміру на заході Бєлгородської області поблизу кордону з Україною, ймовірно, для фіксації та відтягування українських сил у цей район і підготовки до наступальних операцій, спрямованих на розширення російського плацдарму в міжнародній прикордонній зоні на північному сході України", - йдеться у звіті.

Експерти посилаються на слова Президента України Володимира Зеленського, який 26 травня заявив, що російські війська готуються до нових наступальних дій і зосереджують угруповання невстановленого розміру поблизу українського кордону за 90 кілометрів на північний захід від Харкова. 

"Зеленський, схоже, має на увазі район Грайворон-Борисівка-Пролетарський на заході Бєлгородської області, і ISW спостерігав супутникові знімки цього району, які свідчать про те, що російські війська останніми тижнями розширили діяльність у населених пунктах у цьому районі. Однак нинішній розмір можливої концентрації російських військ у районі Грайворон-Борисівка-Пролетарський залишається незрозумілим", - пишуть аналітики.

З посиланням на представника Державної прикордонної служби України Андрія Демченка зазначається, що російські війська можуть розпочати наступальні операції на Сумську область або райони Харківської області, що межують із Сумською областю, щоб розтягнути та закріпити українські сили далі вздовж міжнародної прикордонної зони на північному сході України.

"Район Грайворон-Борисівка-Пролетарський, зокрема, надасть російським військам можливості для проведення наступальних операцій на південь у напрямку Золочева та Богодухова, двох українських міст на північний захід від Харкова в межах 25 кілометрів від міжнародного кордону, або на захід у напрямку населених пунктів уздовж траси Р-45, яка з'єднує Богодухів із містом Суми. Російські війська можуть проводити наступальні операції як в одному, так і в обох напрямках, і російська концентрація тут може бути спрямована на те, щоб змусити українські сили перекинути живу силу та техніку на ширшу ділянку кордону в Харківській та Сумській областях", - йдеться у звіті ISW.

Наголошується, що російські війська також зосереджують обмежені сили в Курській та Брянській областях поблизу кордону з Сумською областю, і навіть обмежена концентрація в цих районах може бути спрямована на досягнення ймовірного бажаного ефекту подальшого стягування та фіксації українських сил у міжнародній прикордонній зоні. 

"Наразі російські війська доводять Північне угруповання військ у міжнародній прикордонній зоні до заявленої запланованої кінцевої сили і, ймовірно, розпочнуть лише обмежені наступальні операції вздовж лінії Суми-Харків, доки Північне угруповання військ не наблизиться до своєї кінцевої сили. Навіть обмежені російські наступальні операції в цих районах додадуть тиску, який розтягне українську живу силу та техніку вздовж ширшого фронту і, можливо, дозволить російським військам встановити тактичні плацдарми для підтримки подальших операцій або на північний захід від Харкова, або в напрямку міста Суми. Однак Північному угрупованню військ, навіть на верхній межі заявленої кінцевої чисельності, не вистачатиме необхідної живої сили, необхідної для проведення успішної операції з оточення або захоплення міст Харкова чи Сум", - йдеться у звіті.

Раніше Зеленський заявив, що окупанти збирають нове угруповання за 90 кілометрів від Харкова.

Статті

Луганськ
15.06.2024
20:03

Робота на віддачу: як працює малий груповий будинок «Світанок», де виховуються діти-переселенці з Лисичанська

Звучить жахливо, але – він не розмовляв, по-перше, бо з ним у лікарні НЕ РОЗМОВЛЯЛИ. А по-друге – бо у нього в усі була пробка. І у ЛОР-відділенні цього не помітили!
Країна
15.06.2024
10:31

Кадрові проблеми Офісу президента: лояльних дедалі менше

"Подивіться, скільки міністрів перебуває у статусі «тимчасово виконуючий обов'язки». Коли кажуть, що багато хто хоче піти, але їх не відпускають, це більш ніж правда. Ідеться і про уряд, і про парламент"
Країна
14.06.2024
11:00

Курс гривні: Нацбанк "хлюпнув кисню" на $5,5 млрд

Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 р., що чекає на нас у 2025 р.
Всі статті