Хорватія передасть Україні дороговартісну яхту Медведчука. Її виставлять на аукціон

Окружний суд у хорватському місті Спліт ухвалив рішення передати Україні яхту Royal Romance колишнього українського депутата і кума путіна Віктора Медведчука. Про це заявила голова Агентства з розшуку та менеджменту активів України (АРМА) Олена Дума, - повідомляє "Радіо Свобода".

За словами глави АРМА, після оцінки яхти її буде продано на відкритих торгах, а виручені від продажу кошти буде звернено на користь української держави. Продаж цього лота стане першим прикладом реалізації заарештованих активів, що перебувають за кордоном, додала чиновниця.

У 2015 році 92-метрову яхту Royal Romance придбала компанія Fregata Marine, власником якої є дружина Медведчука - Оксана Марченко. У березні 2021 року судно переоформили на іншу компанію, зареєстровану на Маршаллових островах.

У березні 2022 року стало відомо, що влада Хорватії заарештувала Royal Romance. Її вартість оцінювали у 200 мільйонів євро. Нещодавно в хорватських ЗМІ з'явилася інформація про те, що яхта відпливла з хорватського порту Трогір. Олена Дума уточнила, що 25 січня судно тимчасово вийшло з порту для підтвердження його технічної справності, плавучості та роботи двигунів.

Російська "Верстка" в жовтні минулого року писала, що Медведчук після звільнення з українського полону у вересні 2022 року і переїзду в РФ придбав нову яхту вартістю 886 мільйонів рублів (близько 10 мільйонів доларів). Одержувач яхти в РФ - АТ "Ренесанс". Згідно з аудиторським висновком від 24 лютого 2021 року бенефіціарним власником цієї компанії була дружина Медведчука Оксана Марченко.

2021 року українські спецслужби звинуватили Медведчука в держзраді та відправили під домашній арешт. Після російського вторгнення Медведчук утік з-під домашнього арешту. У квітні 2022 року його знову затримали, а у вересні передали РФ, обмінявши на понад 200 українських військовополонених, захисників "Азовсталі".

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті