Голову парламенту Чечні Даудова, який відправляв штурмові загони для війни проти України, судитимуть

За матеріалами СБУ судитимуть очільника парламенту Чечні Магомеда Даудова, який відправляв загони "кадирівців" на війну проти України. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 19 січня.

"Наразі обвинувальний акт скеровано до суду", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що з травня 2022 до жовтня 2023 року фігурант виконував вказівку Кадирова щодо формування штурмових загонів бойовиків для війни проти України. За безпосередньої участі Даудова на Північному Кавказі було створено 78-й моторизований полк спецпризначення "Північ-ахмат", а також батальйони "Південь-ахмат", "Захід-ахмат" та "Схід-ахмат". Згодом ворожі підрозділи включили до складу окупаційних угруповань РФ та перекинули до тимчасово захоплених районів Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Там "кадирівці" беруть участь у репресіях проти цивільного населення, під час яких викрадають людей, що чинять спротив загарбникам.

Крім того, протягом липня-листопада 2022 року Даудов неодноразово особисто приїздив до тимчасово окупованих Лисичанська, Попасної та Маріуполя. Під час поїздок він зустрічався з ватажками бойовиків та закликав їх до ведення бойових дій проти Сил оборони. Також зловмисник розміщував на власному Телеграм-каналі дописи, де закликав мешканців Північного Кавказу вступати до окупаційних загонів Кадирова.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Даудову про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків);

- ⁠ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни);

- ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Оскільки фігурант перебуває на території росії, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Раніше повідомлялось, що експрем'єра Азарова судитимуть за фейки про Бучу і заклики до повалення влади.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті